Opt TIR-uri cu 130 de tone de deşeuri oprite la vama Nădlac. Veneau din Austria, Germania şi Cehia
alte articole

Mai multe TIR-uri au fost oprite, joi, la intrarea în ţară, acestea fiind încărcate cu peste 130 de tone de deşeuri – haine şi mobilier second hand – pentru care şoferii nu au putut prezenta documentele prevăzute de lege necesare importului, a anunţat, vineri, Poliţia de Frontieră. Deşeurile proveneau din Cehia, Germania şi Austria şi erau destinate mai multor firme din România.
“În data de 17.06.2021, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II au efectuat, pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra a opt automarfare, conduse de cetăţeni români. Aceştia transportau, conform documentelor de însoţire a mărfii, haine second hand şi mobilier de la diferite societăţi comerciale din Cehia, Germania şi Austria pentru firme din România. Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanţilor Comisariatului General Bucureşti din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu”, se arată într-un comunicat al Poliţiei de Frontieră.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarele erau încărcate cu haine second hand şi mobilier într-o stare avansată de degradare, fiind de fapt deşeuri, pentru care şoferii nu au prezentat documentaţia necesară prevăzută de lege. În total, în cele opt vehicule erau transportate 130.588 de kilograme de deşeuri.
În toate cazurile, autorităţile de control au dispus nepermiterea intrării pe teritoriul României a mărfurilor transportate.
Potrivit Poliţiei de Frontieră, în acest an au fost identificate peste 64 de cazuri de transport ilegal de deşeuri din Emiratele Arabe Unite, Germania, Grecia sau Norvegia, pentru care, în urma verificărilor efectuate de autorităţile competente, s-a stabilit faptul că nu corespund cu datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale. Mărfurile, în cantitate de aproximativ 3.600 de tone, erau deşeuri, amestecuri de metal şi hârtie, textile, cauciuc, lemn, baterii şi bucăţi de azbest, sau sticlă ce nu pot fi puse în liberă circulaţie pe teritoriul României.
Dintre aceste cazuri, 23 au fost înregistrate de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu autorităţile competente din judeţul Constanţa, fiind descoperite în total peste 3.000 tone de deşeuri, în Portul Constanţa, dar şi în P.T.F. Vama Veche, respectiv P.T.F. Negru Vodă, astfel:
- În P.T.F. Port Constanţa Sud Agigea - aproximativ 1.900 tone deşeuri.
- În Portul Murfatlar - 1.000 tone.
- În P.T.F. Negru Vodă - 45 de tone.
- În P.T.F. Vama Veche - aproximativ 100 de tone.
Alte 42 de cazuri au fost identificate la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, unde au fost descoperite peste 630 de tone de astfel de deşeuri. În ceea ce priveşte punctele de trecere, cele mai multe cazuri au fost înregistrate la P.T.F. Giurgiu (365 tone), dar şi la P.T.F. Călăraşi (144 tone), P.T.F. Turnu Măgurele (97 tone) şi P.T.F. Zimnicea (25 tone).
Şi la I.T.P.F. Iaşi, în P.T.F. Albiţa, a fost înregistrat un caz cu deşeuri de aluminiu, în cantitate totală de 20 de tone.
În toate cazurile, după finalizarea activităţii de control, marfa a fost reintrodusă în containere şi returnată societăţilor comerciale expeditoare.