Autorităţile transnistrene adună bani fără ştirea Rusiei

Autorităţile transnistrene au găsit un mijloc de a-şi îmbunătăţi situaţia financiară din contul Rusiei, însă fără a-i cere ajutor.
Logoul companiei ruse Gazprom. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.09.2013

Autorităţile transnistrene au găsit un mijloc de a-şi îmbunătăţi situaţia financiară din contul Rusiei, însă fără a-i cere ajutor. Cotidianul rus Kommersant a intrat în posesia unor documente din care rezultă că în autoproclamata republică transnistreană a fost înfiinţat un 'fond de stabilizare', alimentat inclusiv cu bani proveniţi din vânzarea de gaz rusesc către populaţie. În acelaşi timp, Transnistria continuă să nu-i plătească Rusiei pentru gaz: datoria regiunii faţă de 'Gazprom' a depăşit 4 miliarde de dolari.

Existenţa în autoproclamata republică a unui 'fond de stabilizare' secretizat este discutată în mod activ pe forumurile transnistrene. Pe internet au apărut chiar copii ale unor documente din care rezultă că fondul este alimentat cu bani ale organizaţiilor comunale, dar sunt cheltuiţi pentru nevoile 'administraţiei prezidenţiale', a KGB-ului local şi altor departamente.

Kommersant a intrat în posesia unor copii ale unor decrete ale guvernului transnistrean şi ale unor anexe la acestea, care confirmă existenţa unui asemenea 'fond de stabilizare'. Documentele, cu nota 'strict secret', datează din aprilie 2012 şi sunt semnate de 'premierul' transnistrean Piotr Stepanov (în iulie, acesta a părăsit postul).

Din aceste documente rezultă că alimentarea 'fondului de stabilizare' transnistrean are loc din conturile speciale ale întreprinderilor din domeniul energetic (gaz, energie electrică şi termoficare), care strâng plăţile de la populaţie şi de la agenţii economici. Fiecare întreprindere, potrivit ordinului 'guvernului' transnistrean, virează lunar într-un cont special de economisire banii adunaţi. Ulterior, banii sunt repartizaţi în felul următor: o parte sunt restituiţi întreprinderii în calitate de remunerare a activităţii sale, o parte sunt viraţi într-un cont special 'al gazului' (a fost înfiinţat pentru plăţile de gaz către Rusia, însă acestea nu au loc, subliniază Kommersant), iar altă parte - în 'fondul de stabilizare'.

În context, ziarul rus aminteşte de informaţiile apărute în luna august, conform cărora Transnistria i-ar fi oferit ea însăşi un credit regiunii separatiste georgiene Abhazia, în valoare de 250 de milioane de ruble, la o dobândă de 8% pe an. Faptul că autorităţile transnistrene, care solicită adesea sprijin din partea Moscovei, creditează 'republici prietene' şi au înfiinţat un 'fond de stabilizare' nu este cunoscut de echipa vicepremierului rus Dmitri Rogozin, reprezentantul special al preşedintelui Rusiei în problema transnistreană.

'Ştiu că există un ajutor umanitar pe care Rusia îl acordă pentru pensionarii transnistreni, indiferent de cetăţenia acestora, pentru îmbunătăţirea alimentaţiei în şcoli şi alte lucruri de acest gen', a declarat pentru Kommersant consilierul lui Rogozin, Dmitri Loskutov. 'La ora actuală, există toate premisele pentru stabilirea unei cooperări între partea transnistreană şi organismele de control ruseşti', a subliniat Loskutov.

Deputaţi transnistreni insistă asupra 'desecretizării' informaţiei. 'Orice fond trebuie reglementat de lege. Aceştia sunt banii contribuabililor, iar oamenii trebuie să ştie cum sunt cheltuiţi aceştia', a declarat deputatul Anatoli Dirun.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor