Alte probleme judiciare pentru Silvio Berlusconi şi noi tensiuni politice în Italia (revista presei)

Noile probleme judiciare ale fostului premier Silvio Berlusconi, lider al dreptei italiene, care a fost condamnat marţi de Curtea de Casaţie de la Roma, în dosarul Mondadori, la plata unei sancţiuni de circa 500 de milioane de euro, se află miercuri în atenţia presei din Peninsulă.
Silvio Berlusconi (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
18.09.2013

Noile probleme judiciare ale fostului premier Silvio Berlusconi, lider al dreptei italiene, care a fost condamnat marţi de Curtea de Casaţie de la Roma, în dosarul Mondadori, la plata unei sancţiuni de circa 500 de milioane de euro, se află miercuri în atenţia presei din Peninsulă.

Cotidianul 'La Repubblica' de la Roma, într-un articol intitulat 'Corupţia ca metodă', scrie că, în cadrul procesului Mondadori, care a început la Milano acum 22 de ani, Curtea Supremă de Justiţie din Italia l-a condamnat marţi pe Silvio Berlusconi la plata unei sancţiuni de aproape 500 de milioane de euro (mai precis 494 de milioane). Curtea de Casaţie de la Roma (cea de a treia secţiune civilă), cu o sentinţă de 185 de pagini, a respins marţi recursul prezentat de Silvio Berlusconi în dosarul Mondadori şi a confirmat această sancţiune financiară. Curtea de Casaţie a acceptat cererea procurorului Pasquale Fimiani (care solicitase confirmarea acestei sancţiuni, stabilită de Curtea de Apel din Milano), pe care a redus-o însă de la 564 de milioane de euro la 494 de milioane.

Cotidianul 'Corriere della Sera' din Milano aminteşte principalele etape ale procesului Mondadori: în iulie 2011, Curtea de Apel din Milano condamnase grupul Fininvest, fondat de Berlusconi, să plătească suma de 564 de milioane grupului editorial CIR al lui Carlo De Benedetti, pentru a despăgubi acest grup în urma unei decizii judecătoreşti 'murdare' care îi permisese în 1991 lui Il Cavaliere să achiziţioneze editura Mondadori.

În 2007, justiţia penală considerase că această primă sentinţă (din 1991) fusese 'cumpărată' de Il Cavaliere şi condamnase pentru corupţie trei avocaţi şi un judecător acuzat de luare de mită. În primă instanţă, în octombrie 2009, judecătorii de la Parchetul din Milano stabiliseră ca această sancţiune să fie de 750 de milioane de euro, dar aceasta fusese redusă de Curtea de Apel din Milano (cu circa 15%) şi redusă din nou, marţi, de Curtea de Casaţie, notează principalul cotidian milanez.

Cotidianul 'La Stampa' din Torino precizează faptul că Curtea Supremă de Justiţie din Italia, Curtea de Casaţie de la Roma, începuse acum trei luni să analizeze recursul prezentat de familia Berlusconi, după ce, acum doi ani, Curtea de Apel din Milano a condamnat grupul lui Berlusconi, Fininvest, să plătească suma de 564 de milioane de euro grupului editorial CIR al antreprenorului Carlo De Benedetti (proprietar al cotidianului 'La Repubblica' şi al săptămânalului 'L'Espresso' - n.r.), pentru nereguli în achiziţionarea editurii Mondadori, în anul 1991. Este vorba despre o cifră considerată 'enormă' de familia Berlusconi, care a fost deja plătită grupului CIR în 2011, dar care a rămas deocamdată 'congelată', în aşteptarea deciziei Curţii de Casaţie, care s-a pronunţat marţi. În procesul civil Mondadori, Il Cavaliere este acuzat de corupţie.

Publicaţia de stânga 'Il Fatto Quotidiano' de la Roma scrie că preşedinta grupului editorial Mondadori, fiica lui Silvio Berlusconi, Marina, a declarat că această sentinţă este 'o palmă dată justiţiei' şi o nouă dovadă a faptului că liderul dreptei italiene este 'persecutat' de magistraţii italieni. În timp ce preşedintele grupului CIR, inginerul De Benedetti, a replicat: 'Comentez cu satisfacţie faptul că, după peste 20 de ani, justiţia italiană ne-a dat dreptate şi a fost dovedit 'furtul' în urma căruia grupul Fininvest al lui Berlusconi a achiziţionat de la CIR editura Mondadori, plătind mită unui judecător corupt'. Unul dintre principalii colaboratori ai lui Berlusconi, senatorul Sandro Bondi din partidul Poporul Libertăţii (PdL, de centru-dreapta), a afirmat că sentinţa Curţii de Casaţie demonstrează că 'nimeni în Italia nu poate fi sigur de propria libertate personală, de propriile bunuri şi de propriile drepturi'.

Cotidianul de dreapta 'Il Tempo' de la Roma scrie că această nouă sentinţă a Curţii de Casaţie împotriva lui Berlusconi a sosit în ajunul reuniunii Comisiei speciale pentru alegeri şi imunitate a Senatului, care va trebui să decidă asupra excluderii senatorului Silvio Berlusconi după condamnarea definitivă a acestuia pentru fraudă fiscală, în dosarul Mediaset. Votul final al Comisiei se va desfăşura miercuri seară, începând cu ora locală 20: 30, asupra propunerii lui Andrea Augello, raportorul de centru-dreapta din partidul lui Berlusconi, Poporul Libertăţii (PdL), care a solicitat ca excluderea liderului dreptei italiene să fie respinsă. Această Comisie va trebui să se pronunţe asupra pierderii funcţiei de senator şi asupra dreptului la eligibilitate al lui Berlusconi, două sancţiuni prevăzute de legea Severino (2012) după condamnarea definitivă a lui Il Cavaliere, pe 1 august, din partea Curţii de Casaţie, la o pedeapsă cu închisoarea (patru ani, dintre care trei amnistiaţi), în cadrul dosarului Mediaset.

Cotidianul economic 'Il Sole 24 Ore' din Milano precizează că acest vot care va avea loc miercuri seară, primul din cadrul acestei Comisii formate din 23 de membri, va vedea probabil victoria adversarilor politici ai lui Il Cavaliere (pe hârtie, în număr de 14). Apoi, în virtutea regulamentului intern al Comisiei, un nou raportor va trebui să fie numit, al cărui raport final va trebui să fie votat la sfârşitul lunii septembrie. Chiar dacă şi acest al doilea vot din cadrul Comisiei va fi probabil negativ pentru senatorul Berlusconi, ultimul cuvânt îi va reveni Senatului reunit în sesiune plenară, probabil la jumătatea lunii octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor