Opinie: implicaţiile Brexit-ului pentru Republica Moldova

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va avea impact şi asupra Republicii Moldova, a declarat comentatorul politic de la Chişinău, Dionis Cenuşă.
Dionis Cenusa, analist politic "Expert-Grup" (Facebook.com/dionis.cenusa)
Anişoara Chiriac
24.06.2016

Marea Britanie va fi prima ţară ce părăseşte UE. În referendumul de joi, 23 iunie, britanicii au ales ca ţara lor să iasă din Uniunea Europeană. În acest context, dacă viitorul Europei se arată a fi tot mai incert din cauza acestei schimbări, situaţia Republicii Moldova nu va constitui o excepţie. Mai multe detalii în acest sens ne oferă analistul politic şi expertul din cadrul organizaţiei Expert-Grup, Dionis Cenuşă.

Octavian Armaşu, ministrul Finanţelor, afirma azi dimineaţă că Moldova este o ţară mult prea mică ca să ne afecteze situaţia Brexit-ului. Ce părere aveţi dumneavoastră?

Economia Moldovei depinde de ceea ce se întâmplă pe pieţile regionale. De aceea, dacă ieşirea Marii Britanii din UE va afecta economia europeană, atunci inevitabil vom fi afectaţi şi noi, dar în măsură mult mai mică. Cu cât mai problematică va fi ieşirea Marii Britanii din componenţa UE, cu atât mai multe perturbări vor avea loc.

Totodată, nu putem ignora faptul că Moldova exportă în Marea Britanie, beneficiind de avantaje comerciale datorită aranjamentelor cu UE, în particular DCFTA. Prin urmare, după retragerea britanică din UE, care va avea loc în aproximativ 2 ani, exporturile moldoveneşti către piaţa britanică ar putea suferi careva modificări negative, deocamdată greu de anticipat.

În fine, moldovenii cu paşapoarte româneşti care muncesc în Marea Britanie ar putea să se confrunte cu anumite dificultăţi, atunci când Marea Britanie va ieşi de facto şi de jure din componenţa UE. Dacă britanicii şi UE vor ajunge la anumite condiţii de reciprocitate privind angajarea în câmpul muncii, atunci multe lucruri vor rămâne neschimbate. Dacă însă drepturile cetăţenilor europeni vor fi anulate în Marea Britanie, atunci condiţiile de angajare ar putea fi revizuite în defavoarea acestora. Aceasta ar putea influenţa şi remitenţele de la moldovenii aflaţi acum în Marea Britanie.

Toate aspectele descrise sunt proiecţii pe termen mediu şi lung, care vor depinde de modul cum vor decurge negocierile de ieşire a Marii Britanii din cadrul UE, inclusiv condiţiile finale şi acordul ulterior. Schimbări imediate în viitorii 2 ani nu vor avea loc. Cu toate acestea, Bruxelles-ul şi capitalele europene au promis că Londra nu se va bucura de un statut special în relaţia cu UE. Din contră, există toate premisele necesare pentru a crede că UE va încerca să descurajeze alte ţări, care şi-ar dori să urmeze exemplul Londrei.

Dacă e să luăm în consideraţie parcursul european al Moldovei, în ce măsură consideraţi că referendumul din Anglia va afecta imaginea pe care Uniunea Europeană o are în Moldova?

Brexitul va afecta inevitabil imaginea UE la nivel regional, mai ales că potrivit propagandei ruse, UE este prezentată în proces de dezintegrare. Din păcate, proiectul european este înţeles insuficient de bine în interiorul clasei politice, societăţii civile şi a mass-media, fapt ce duce la apariţia multor speculaţii pe marginea UE. Prin urmare, evenimente precum Brexitul sunt interpretate superficial de către unii, iar de alţii într-o formă negativă, apropiată de formatul propagandei ruse.

Consider că Brexitul şi ieşirea Marii Britanii din UE reprezintă o oportunitate pentru ca UE să explice şi să arate în practică care sunt avantajele sale, având în vedere că britanicii vor resimţi efectele negative în timp apropiat. UE trebuie să acorde foarte multă atenţie comunicării, iar organizaţiile societăţii civile şi mass-media ar trebui familiarizate mai bine pentru a comunica corect despre ce înseamnă integrarea europeană. Acest lucru este necesar în Europa şi în vecinătatea acesteia, inclusiv în Moldova. Dacă nu, atunci proiectul european va pierde teren în faţa iniţiativelor euroasiatice, promovate de Rusia în Moldova, Ucraina şi Georgia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor