Brexit-ul nu a lăsat indiferenţi politicienii de la Chişinău
alte articole
“O zi tristă pentru Europa şi pentru prietenii europeni şi internaţionali ai Marii Britanii” a afirmat Prim-Ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip într-o postare pe pagina sa de facebook. Totodată, acesta a ţinut să rămână optimist şi să reconfirme că Moldova rămâne devotată parcursului European. Potrivit Premierului, “Moldova rămâne ataşată parcursului său european în ciuda rezultatului din Marea Britanie deoarece considerăm UE un proiect de succes şi ne dorim să facem parte din el, în baza reformelor, în anii următori.”
O altă reacţie din cabinetul de miniştri a parvenit din partea lui Octavian Armaşu, ministrul Finanţelor, care susţine că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea avea un efect negativ asupra Moldovei. „Însă, nu trebuie să dramatizăm, deoarece ţara noastră este prea mică ca să ne afecteze această situaţie”, a subliniat ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă.
„Încă nu se ştie cum va fi această ieşire a Marii Britanii din UE. Sunt încă foarte multe semne de întrebare. Noi trebuie mai întâi să înţelegem în ce constă această ieşire a Marii Britanii din UE: părăsesc piaţa comună sau nu, dacă rămân în vigoare Acordurile comerciale sau nu. Sunt foarte multe întrebări şi atunci când vom şti clar ce înseamnă această ieşire, atunci vom şti mai bine care este efectul asupra ţării noastre”, a declarat Octavian Armaşu.
Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon a declarant că Brexit înseamnă începutul sfârşitului pentru Uniunea Europeană. Mai mult, pentru Republica Moldova, referendumul din Anglia demonstrează că ţara trebuie să conteze pe forţele proprii. “Moldova nu trebuie să fugă în urma unui tren care se desface şi pierde vagoane. Să ne concentrăm pe Moldova şi să învăţăm să ne dezvoltăm cu forţele proprii. Moldova are viitor!” se arată într-o postare a politicianului pe pagina sa de facebook.
Înschimb Andrei Năstase, Preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, a precizat că respectă voinţa majorităţii cetăţenilor britanici, participanţi la referendum, dar regretă ieşirea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. “Acest deznodământ obligă statele membre la acţiuni mult mai susţinute de consolidare a Europei Unite.”
Totodată, acesta a ţinut să accentueze că, pentru politicienii din Moldova, “rezultatele acţiunii de ieri ar trebui să constituie un punct de sprijin pentru revizuirea atitudinii faţă de eurosceptici, care nu sunt neapărat şi antieuropeni.”