Opinia partidelor parlamentare despre candidatura lui Vitalie Pîrlog la funcţia de Procuror General

Tatiana Chiriac
28.03.2013

Şanse minime pentru fostul ministru al justiţiei, Vitalie Pârlog, să ajungă şeful Procuraturii Generale. Opiniile partidelor parlamentare în ceea ce ţine de candidatura ex-ministrului Justiţiei, Vitalie Pîrlog, la funcţia de Procuror General sunt împărţite. Cel puţin trei formaţiuni din Parlament au anunţat că nu vor susţine candidatura acestuia la funcţia de procuror. Astfel, în timp ce comuniştii declară că nu au pretenţii faţă de această candidatură, liberalii şi liberal-democraţii spun că sunt împotrivă, iar socialiştii – că se mai gândesc.

Liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin a declarat astăzi în Parlament că „Vitalie Pîrlog nu s-a promovat rău în funcţia de ministru al Justiţiei”. „Îmi pare că este o persoană foarte bine pregătită”, relatează tribuna.md.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, susţine că optează în continuare ca această funcţie să fie depolitizată. ”Noi nu am solicitat demisia fostului procuror General Zubco pentru ca ulterior să votăm un procuror comunist. Cetăţenii R. Moldova au nevoie de un procuror General care să se conducă în activitatea sa de norma legală, dar nu de interesele politice”, a menţionat Filat.

Deputatul democrat, Adrian Candu, a spus că nu au discutat în cadrul fracţiunii candidatura lui Pârlog. ”Este prematur. Urmează să discutăm la începutul săptămânii viitoare. Rămâne să vedem dacă respectă legea la nivel de condiţii pentru această funcţie şi vom lua decizia la timpul potrivit”.

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că formaţiunea pe care o conduce este categoric împotriva candidaturii lui Vitalie Pîrlog la funcţia de procuror general. El a declarat că Pîrlog este "omul comuniştilor", iar dacă PD şi PLDM vor aproba această candidatură, PL va trece în opoziţie.

Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a lăsat să se înţeleagă că formaţiunea sa ar putea şi să voteze, dar şi să nu voteze pentru Vitalie Pîrlog, reieşind din situaţia concretă la acel moment.

La concursul pentru ocuparea funcţiei de Procuror General au participat opt persoane, printre care ex-viceministruul Afacerilor Interne, Boris Muravschi, fostul procuror Tudor Suveică, procurorul Gheorghe Nogai, avocaţii Ilie Rotaru şi Emanuel Ploşniţă, ex-ministrul Apărării Valeriu Pleşca şi juristul Mihai Petrache. Funcţia de Procuror General a rămas vacantă în luna ianuarie a anului curent, după ce Valeriu Zubco a demisionat.

Miercuri, 27 martie, Comisia pentru selectarea candidatului la funcţia de Procuror General l-a desemnat pe Vitalie Pârlog drept candidat pentru această funcţie, în urma unui concurs. Candidatura lui Vitalie Pârlog urmează să fie propusă Parlamentului pentru aprobare

Pentru a ajunge Procuror, Vitalie Pîrlog are nevoie de votul a minimum 51 de deputaţi din 101. PCRM are 34 de mandate, PD – 15, iar PSRM – 4. Deocamdată, nu s-a expus Partidul „Renaştere-Vozrojdenie”, care are trei deputaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor