Demisia procurorului general, în atenţia presei de peste Prut

Demisia procurorului general Valeriu Zubco şi şedinţa extraordinară a parlamentului reprezintă principalele subiecte analizate marţi în presa de la Chişinău, care menţionează tensiunea crescândă între partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană.
(photos.com)
Epoch Times România
22.01.2013

Demisia procurorului general Valeriu Zubco şi şedinţa extraordinară a parlamentului reprezintă principalele subiecte analizate marţi în presa de la Chişinău, care menţionează tensiunea crescândă între partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană.

'Vânătoarea de mistreţi din Pădurea Domnească s-a mutat în sala de şedinţe a parlamentului', scrie Constantin Tănase în Timpul. Potrivit editorialistului, comisia de anchetă formată pe principii de partid va ajunge la 'adevăruri de partid'. Constantin Tănase scrie că, după această şedinţă, nu a devenit mai optimist, ci mai fricos: se teme să trăiască în Republica Moldova.

'Zubco a plecat, păpuşarul rămâne', comentează Jurnal de Chişinău. Propunerea deputaţilor comunişti, dar şi a unor liberal-democraţi, de a-l demite pe prim-vicepreşedintele parlamentului Vlad Plahotniuc nu a fost acceptată de Marian Lupu. Vlad Plahotniuc ar fi încercat să ascundă incidentul în care un om de afaceri a fost ucis.

Ceea ce se întâmplă în ultimele săptămâni în Republica Moldova alimentează speranţa că elita politică nu poate face chiar ceea ce vrea, după cum se părea la un moment dat, comentează Adevărul. Pe de-o parte, este îngrijorător faptul că elita de la guvernare a mimat schimbarea, pe de altă parte, dacă asemenea incidente ca cel din Pădurea Domnească s-ar fi întâmplat înainte de anul 2009, cu siguranţa nu ar fi fost posibil să aibă un impact atât de mare asupra vieţii politice şi a societăţii civile, aşa cum are acum.

Acelaşi cotodian analizează şi eventualul impact al preşedinţiei Ucrainei la OSCE asupra reglementării conflictului transnistrean. La Chişinău, şeful diplomaţiei de la Kiev a declarat că în 2013 Ucraina îşi propune să activizeze negocierile în formatul 5+2. Experţii spun că rezultatele vor depinde şi de acţiunile Chişinăului, care va trebui să dea dovadă de mai mult curaj şi să fie mai activ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor