Parlamentul respinge solicitarea comuniştilor de legalizare a secerei şi ciocanului

Fracţiunea PCRM a cerut, astăzi în plenul Parlamentului, anularea deciziei care prevede interzicerea utilizării simbolurilor comuniste – secera şi ciocanul. Totodată, ei au cerut anularea legii cu privire la ”condamnarea regimului totalitar comunist”.

Deputaţii PCRM şi-au argumentat solicitarea făcând trimitere la recomandările Comisiei de la Veneţia. Propunerea comuniştilor, însă, nu a fost susţinută de majoritatea parlamentară. Deputatul comunist, Iurie Muntean a anunţat că ”recomandările Comisiei de la Veneţia au caracter obligatoriu”.

În replică, preşedintele PL, Mihai Ghimpu le-a recomandat comuniştilor ”să se lepede de necuratul”. ”Să nu credeţi că situaţia din AIE vă va permite să reveniţi la putere. N-o să vă ajute nici secera şi ciocanul. Recomandările rămân a fi recomandări”, a spus Ghimpu, citat de infotag.

Precizăm că în concluziile preliminare ale Comisiei de la Veneţia se stipulează că interzicerea simbolurilor comuniste, aprobată anul trecut de Parlamentul Republicii Moldova, contravine standardelor europene. Comisia atenţionează că Legea privind interzicerea secerii şi ciocanului este contrară mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, printre care art. 10 „Libertatea de exprimare” şi art. 11 „Libertatea de întrunire şi de asociere”.