Declaraţie uluitoare a Coreei de Nord: "Avem lagăre de reeducare"

Sistemul nord-coreean recunoaşte în premieră existenţa lagărelor de muncă pe teritoriul său, fapt ce coincide tocmai cu misterioasa dispariţie a liderului Kim Jong-un.
Mioara Stoica
10.10.2014

alte articole

Un activist sud-coreean desenează pe o poză a tânărului lider nord-coreean Kim Jong Un. (Jung Yeon-Je/AFP/Getty Images)
Mioara Stoica
10.10.2014

Sistemul nord-coreean recunoaşte în premieră existenţa lagărelor de muncă pe teritoriul său, fapt ce coincide tocmai cu misterioasa dispariţie a liderului Kim Jong-un.

Ceva se întâmplă în Coreea de Nord dacă pentru prima dată sistemul recunoaşte existenţa lagărelor de muncă pentru "reeducare", concesie care coincide cu dispariţia misterioasă a liderului Kim Jong-un, a relatat joi La Stampa.

Marţi, 7 octombrie, Choe Myong Nam, oficial al Ministerului de Externe de la Phenian, responsabil cu probleme legate de drepturile omului şi ONU, a participat la o întâlnire rară cu colegi şi jurnalişti. Scopul a fost acela de a răspunde unui raport al ONU care în luna februarie a acuzat regimul de gestionare a lagărelor de muncă unde au loc crime împotriva umanităţii ca "exterminare, crime, sclavie, tortură, viol, avorturi forţate şi alte violenţe sexuale".

Reprezentantul de la Phenian a răspuns, după cum urmează: "În ceea ce priveşte legislaţia şi practica, avem domenii de reformă prin muncă, nu centre de detenţie, în care persoanele sunt educate şi unde pot reflecta la propriile greşeli". După care a adăugat: "Nu sunt închisori sau alte lucruri de acest gen, ci lagăre de reeducare unde ajung infractori de drept comun şi unii deţinuţi politici".

Acest lucru nu este exact o confesiune, dar diplomaţii şi jurnaliştii au fost surprinşi tocmai de simplul fapt că această întâlnire a avut loc. Apoi, admiterea existenţei lagărelor – mărturisire care nu a fost auzită niciodată până acum - a surprins pe toată lumea.

Motivul pentru această mărturisire este greu de descifrat, ca întotdeauna în cazul Coreei de Nord, dar evenimentul a avut loc în acelaşi timp cu alte două evenimente importante.

Primul este anunţul făcut de către adjunctul ambasadorului nord-coreean la Organizaţia Naţiunilor Unite, Ri Tong II, despre vizita secretarului Partidului Muncitorilor efectuată recent la Uniunea Europeană, pentru a promova dialogul politic între cele două părţi.

Al doilea este misterul legat de tânărul lider Kim Jong-un, care a dispărut de la data de 3 septembrie. Zvonurile care au circulat pentru ca absenţa sa de la ceremoniile publice să fie ignorată sunt dintre cele mai variate. La început, se bănuia că este vorba despre o boală, după aceea de o lovitură de stat. În trecut s-a mai întâmplat ca liderul nord-coreean sa dispară atunci când erau în curs reglementări interne.

Între timp, în străinătate, ajung aceste semnale teoretic conciliante, cum ar fi o vizită la Uniunea Europeană şi admiterea existenţei lagărelor de muncă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor