Declaraţie uluitoare a Coreei de Nord: "Avem lagăre de reeducare"
alte articole
Sistemul nord-coreean recunoaşte în premieră existenţa lagărelor de muncă pe teritoriul său, fapt ce coincide tocmai cu misterioasa dispariţie a liderului Kim Jong-un.
Ceva se întâmplă în Coreea de Nord dacă pentru prima dată sistemul recunoaşte existenţa lagărelor de muncă pentru "reeducare", concesie care coincide cu dispariţia misterioasă a liderului Kim Jong-un, a relatat joi La Stampa.
Marţi, 7 octombrie, Choe Myong Nam, oficial al Ministerului de Externe de la Phenian, responsabil cu probleme legate de drepturile omului şi ONU, a participat la o întâlnire rară cu colegi şi jurnalişti. Scopul a fost acela de a răspunde unui raport al ONU care în luna februarie a acuzat regimul de gestionare a lagărelor de muncă unde au loc crime împotriva umanităţii ca "exterminare, crime, sclavie, tortură, viol, avorturi forţate şi alte violenţe sexuale".
Reprezentantul de la Phenian a răspuns, după cum urmează: "În ceea ce priveşte legislaţia şi practica, avem domenii de reformă prin muncă, nu centre de detenţie, în care persoanele sunt educate şi unde pot reflecta la propriile greşeli". După care a adăugat: "Nu sunt închisori sau alte lucruri de acest gen, ci lagăre de reeducare unde ajung infractori de drept comun şi unii deţinuţi politici".
Acest lucru nu este exact o confesiune, dar diplomaţii şi jurnaliştii au fost surprinşi tocmai de simplul fapt că această întâlnire a avut loc. Apoi, admiterea existenţei lagărelor – mărturisire care nu a fost auzită niciodată până acum - a surprins pe toată lumea.
Motivul pentru această mărturisire este greu de descifrat, ca întotdeauna în cazul Coreei de Nord, dar evenimentul a avut loc în acelaşi timp cu alte două evenimente importante.
Primul este anunţul făcut de către adjunctul ambasadorului nord-coreean la Organizaţia Naţiunilor Unite, Ri Tong II, despre vizita secretarului Partidului Muncitorilor efectuată recent la Uniunea Europeană, pentru a promova dialogul politic între cele două părţi.
Al doilea este misterul legat de tânărul lider Kim Jong-un, care a dispărut de la data de 3 septembrie. Zvonurile care au circulat pentru ca absenţa sa de la ceremoniile publice să fie ignorată sunt dintre cele mai variate. La început, se bănuia că este vorba despre o boală, după aceea de o lovitură de stat. În trecut s-a mai întâmplat ca liderul nord-coreean sa dispară atunci când erau în curs reglementări interne.
Între timp, în străinătate, ajung aceste semnale teoretic conciliante, cum ar fi o vizită la Uniunea Europeană şi admiterea existenţei lagărelor de muncă.