ONU: producţia de opiu în Birmania a crescut continuu în ultimii şase ani

Organizaţia Naţiunilor Unite afirmă că producţia de opiu în Birmania a crescut şase ani consecutivi, în ciuda eforturilor guvernamentale sporite de limitare a producţiei de culturi folosite pentru a face heroină.
Producţia de opiu din Birmania creşte pentru cel de-al şaselea an consecutiv. (MAURICIO LIMA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
01.11.2012


Organizaţia Naţiunilor Unite afirmă că producţia de opiu în Birmania a crescut şase ani consecutivi, în ciuda eforturilor guvernamentale sporite de a limita producţia de culturi folosite pentru a face heroină.

Un raport anual al Oficiului ONU pentru Droguri şi Criminalitate a declarat, miercuri, că, în eforturile de eradicare, statul a distrus maci pe aproape 24000 de hectare de teren în 2012, mai mult decât triplu faţă de anul trecut. Cu toate acestea, terenurile agricole utilizate pentru cultivarea opiului au crescut cu 17 la sută, ajungând la 51000 de hectare.

Birmania, al doilea mare producător mondial de opiu, după Afganistan, a promis că va eradica complet drogurile până în 2014. Dar probabilitatea de realizare a acestui obiectiv este acum discutabilă, rapoartele ONU dezvăluind că producţia de culturi a crescut în fiecare an începând cu 2006.

ONU a declarat că, creşterea preţurilor şi a cererii în China şi în restul Asiei continuă să atragă fermierii săraci către afacerile cu opiu, fermierii câştigând de 19 ori mai mult pentru opiu decât pentru orez, şi nu vor renunţa probabil la creşterea acestor culturi câtă vreme nu dispun de mijloace de trai alternative.

Culturile ilegale de opiu din Birmania se află în principal în statele Kachin din nord-est şi Shan, care constituie scena îndelungatelor violenţe dintre insurgenţi şi armată. Raportul susţine că nu există nicio îndoială că producţia de opiu este "strâns legată" de rebeliunile etnice din ţară, subliniind că pacea şi securitatea sunt "ingrediente esenţiale în rezolvarea problemei macului."

La nivel regional, raportul informează că cultivarea opiumului s-a dublat în ultimii şase ani, utilizatorii de opiacee din Asia de Est şi Pacific reprezentând acum aproximativ un sfert din totalul la nivel mondial, din care doar China are peste un milion de utilizatori de heroină înregistraţi .

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor