Producţia afgană de opiu este în creştere

Agenţia antidrog a Naţiunilor Unite a cerut Afganistanului să facă progrese în reducerea producţiei de opium ilicit, spunând că nu s-au întreprins suficiente acţiuni în acest sens, în ultimii ani.
Afgan colectând mac în Mamoond Spin Ghar, provincia Nangarhar (Noorullah Shirzada / AFP / GettyImages)
Jack Phillips
31.05.2012

Agenţia antidrog a Naţiunilor Unite a cerut Afganistanului să facă progrese în reducerea producţiei de opium ilicit, spunând că nu s-au întreprins suficiente acţiuni în acest sens, în ultimii ani.

"Există nevoia să se facă mult mai multe", a susţinut Iuri Fedotov, şeful Biroului ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC), într-o declaraţie, după o întâlnire cu preşedintele afgan Hamid Karzai, marţi, la Kabul.

Afganistanul produce circa 90 la sută din culturile ilegale de opiu din lume, utilizate pentru fabricarea heroinei, care este livrată peste tot în lume. În octombrie 2011, UNODC a raportat că producţia de opiu din Afganistan a crescut cu 7 procente faţă de anul precedent, şi că preţul opiului produs la ferme a crescut cu 133 la sută, comparativ cu cifrele din 2010.

Fiind o ţară săracă şi distrusă de război, o bună parte a economiei din Afganistan provine din producţia de mac, reprezentând 9 la sută din totalul PIB-ului, fără a include profiturile din fabricaţie şi trafic.

O mare parte din veniturile din producţia de opiu finanţează grupuri militante, inclusiv talibanii. Potrivit biroului lui Karzai, locurile unde controlul guvernamental este puternic au înregistrat o scădere a producţiei de opiu, în timp ce zonele controlate de militanţii au înregistrat o creştere a producţiei.

"Trebuie să construim angajamentul politic necesar, şi să avem o acţiune concretă, pentru a înregistra succese concrete împotriva reţelelor criminale care fac trafic cu moartea şi nenorocirea", a spus Fedotov.

Într-o declaraţie de marţi, biroul preşedintelui Karzai a susţinut că cultivarea de opiu, care a devenit ceva obişnuit în timpul anilor 1970, a cauzat "un prejudiciu enorm" Afganistanului şi identităţii acestuia. "Afganii se aleg cu vina, în timp ce alţii cu beneficiile", a declarat biroul său.

"Traficul de droguri şi terorismul internaţional au fost indisolubil legate, dar majoritatea celor implicaţi în trafic nu sunt afgani", se arată în declaraţie.

Fedotov şi Karzai au convenit că o "responsabilitate comună" între administraţia locală şi ONU este cel mai bun mod de a rezolva problema producţiei de opiu a ţării, care contribuie la problema mondială a traficului de heroină şi a consumului ilegal de opiacee.

Karzai a sugerat că Afganistanul nu poate rezolva această problema singur, subliniind că un efort concertat din partea organizaţiilor internaţionale şi altor ţări este necesar.

Cultivarea acestui tip de culturi este o parte integrantă a vieţii multor familii afgane. ONU a declarat că va oferi "surse alternative de existenţă" pentru familiile dependente de cultivarea opiului.

Datorită proliferării culturilor, Afganistanul are una dintre mai mari rate de consum de opiu din lume, rata de răspândire fiind de 2,65 la sută, potrivit ONU. Prin urmare, a existat o creştere a infectărilor cu HIV şi SIDA, şi a altor boli în rândul consumatorilor de droguri injectabile din ţară.

ONU a declarat că va ajuta la "reducerea cererii de droguri" din Afganistan, în timp ce va administra tratament şi va implementa măsuri de prevenire a HIV şi SIDA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor