Producţia de opiu din Birmania creşte în ciuda reprimării
alte articole
Birmania, cel de-al doilea mare producător de opiu din lume, după Afganistan, şi-a crescut producţia de culturi ilicite pentru al şaselea an consecutiv, a declarat miercuri biroul privind drogurile al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Terenul utilizat pentru cultivarea ilegală de mac a crescut cu 17 la sută în acest an, în Birmania (cunoscută şi sub numele de Myanmar), de la aproximativ 106.000 de acri la aproximativ 126.000 de acri. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda eforturilor crescute ale guvernului birman pentru eradicarea culturii. Guvernul a raportat că a distrus aproape 57.000 de hectare în acest an, de trei ori cantitatea distrusă în 2011.
"Cifrele privind opiul continuă să se deplaseze în direcţia greşită", a declarat Gary Lewis, reprezentantul Oficiului ONU pentru Droguri şi Infracţiuni (UNODC) pentru Asia şi Pacific, în raportul ONU. "Cu toate acestea, în ultimul an am văzut mult mai multe progrese în rezolvarea cauzelor profunde ale cultivării de opiu, decât am văzut în ultimul deceniu."
Manager UNDOC din Birmania, Jason Eligh, a spus că doar distrugerea culturilor nu este suficientă.
"Trebuie să ne amintim de ce agricultorii cultivă mac", a afirmat Eligh. "În cele mai multe cazuri, acest lucru se datorează faptului că au nevoie de bani pentru a cumpăra alimente pentru a hrăni familiile lor."
Macul, utilizat în producţia de heroină şi alte opiacee, a crescut în valoare faţă de anul trecut. Deşi producţia din ţară a crescut cu 17 la sută, profitul a crescut cu 28 la sută faţă de anul trecut.
Din Birmania provine aproximativ un sfert din producţia de opiu din lume, 90 la sută din recolta ţării fiind produsă în statul Shan. Restul de 10 la sută este crescut de rebelii din statul Kachin, a declarat ONU. Ambele state au fost afectate de conflicte, sărăcie şi război, timp de decenii.
Ciocniri recente dintre etnicii budişti şi musulmani Rohingya, în partea de vest a ţării, au evidenţiat instabilitatea ţării.
Pe lână distrugerea macului, guvernul birman a realizat unele progrese şi în abordarea altor probleme.
În ultimele luni, Birmania a eliberat zeci de prizonieri politici, a permis partidelor de opoziţie să ia parte la alegeri şi a micşorat unele restricţii privind mass-media. Aceste reforme au determinat guvernele occidentale, inclusiv Statele Unite, să ridice sancţiunile aplicate ţării din Asia de Sud-Est.
"În zonele de conflict şi instabilitate, cum sunt statele Shan şi Kachin cu acces limitat la pieţe, există puţine alternative de angajare care să nu implice cultivarea macului. O soluţie durabilă pentru a înlocui cultivarea macului poate veni numai prin investiţii semnificative în pace, statul de drept şi dezvoltare alternativă ", a spus Eligh.
El a încurajat comunitatea internaţională să investească în eforturile umanitare din Birmania.
Lewis a spus: "Comunitatea internaţională trebuie să se întrebe acum "Cum putem ajuta?" şi să ofere resurse spre o soluţie."