ONU îşi mută personalul din Afganistan după atacuri

Naţiunile Unite şi misiunile externe ale SUA în Afganistan au reacţionat luni la o serie recentă de atacuri şi proteste violente în legătură cu arderea Coranului la o bază militară americană.
Un poliţist afgan priveşte localnicii ce inspectează epava unei maşini folosită într-un atac sinucigaş în oraşul Jalalabad, Nangarhar pe 27 februarie, 2012. (Noorullah Shirzada / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
28.02.2012

Naţiunile Unite şi misiunile externe ale SUA în Afganistan au reacţionat luni la o serie recentă de atacuri şi proteste violente în legătură cu arderea Coranului la o bază militară americană.

ONU a anunţat că îşi va reloca personalului străin de la un birou din provincia de nord Kunduz. "Această relocare temporară are loc în interiorul Afganistanului şi va fi pentru o perioadă limitată de timp", a declarat ONU într-o declaraţie. Nici un membru al personalului nu a fost rănit într-un atac asupra biroului de sâmbăta trecută.

Ambasada SUA din Kabul a spus duminică americanilor din Afganistan că există "o ameninţare sporită" la adresa lor, după ce un angajat al ministerului afgan de interne a împuşcat mortal doi consilieri militari americani. Încă doi soldaţi americani au fost împuşcaţi pe fondul escaladării sentimentului anti-american după eliminarea necorespunzătoare a unor copii ale Coranului.

Oficialii americani, inclusiv preşedintele Barack Obama, şi-au cerut în mod repetat scuze faţă de incident. Rapoartele mass-media au spus că personalul american responsabil pentru incinerarea copiilor Coranului au făcut acest lucru din cauza temerilor că deţinuţii de la bază transmiteau mesaje prin intermediul cărţilor.

Luni, un atentator sinucigaş a ucis cel puţin nouă persoane în provincia Jalalabad, inclusiv şase civili afgani, şi a rănit peste o duzină, potrivit biroului preşedintele afgan Hamid Karzai. Talibanii şi-au asumat responsabilitatea pentru atacuri, dar au afirmat că "zeci de [trupe] SUA-NATO" au fost ucise.

În week-end, doi consilieri militari americani ai ministerului de interne au fost ucişi în biroul lor de un angajat afgan al ministerului, în vârstă de 25 de ani.

Franţa, Germania, şi Marea Britanie au anunţat că îşi vor retrage membrii personalului lor de la instituţiile guvernamentale afgane, după atentat, a raportat Tolo News.

Karzai a cerut protestatarilor să rămână paşnici şi să evite folosirea violenţei pentru a-şi exprima sentimentele. Autorii americani vor fi aduşi în faţa justiţiei, la ordinul autorităţilor americane, a adăugat el.

Răspunzând la valul de violenţă iscat de arderea Coranelor - care, conform rapoartelor, s-a soldat până acum cu 30 de victime - un purtător de cuvânt pentru biroul Secretarului american al Apărării, Leon Panetta, a reiterat faptul că forţele americane vor rămâne în Afganistan până la sfârşitul anului 2014.

Panetta şi alţi oficiali de top "cred că au realizat progrese semnificative în inversarea impulsului talibanilor şi în dezvoltarea forţelor de securitate afgane, şi că elementele de bază ale strategiei noastre rămân solide", a afirmat luni purtătorul de cuvânt George Little, potrivit unui comunicat de presă.

"Noi respectăm dreptul tuturor afganilor la protest paşnic, dar vărsarea de sânge nu aduce beneficii nici coaliţiei, nici poporului afgan, care cade victimă violenţei", a adăugat Little.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor