Cel puţin nouă morţi şi 10 răniţi, într-un atentat vizând aeroportul afgan din Jalalabad

Atentat sinucigaş cu maşină capcană comis pe aeroportul Jalalabad, din estul Afganistanului. (Noorullah Shirzada/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
27.02.2012

Cel puţin nouă persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 10 au fost rănite într-un atac sinucigaş cu maşină capcană comis pe aeroportul Jalalabad, din estul Afganistanului.

Insurgenţii au declarat că atentatul este o răzbunare pentru incendierea Coranului la o bază aeriană americană, în urmă cu o săptămână. "Atacul este o răzbunare împotriva acelor soldaţi care ne-au incendiat Coranul", a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor Zabiullah Mujahid, într-un email.

NATO a anunţat că nu are informaţii că membri ai forţelor internaţionale se numără printre victimele de la Jalalabad.

Aeroportul deserveşte atât curse civile, cât şi militare.

Martori au declarat că cel puţin patru maşini au fost distruse la porţi.

Incidentul intervine în condiţiile în care Afganistanul este de o săptămână scena unor proteste violente faţă de incendierea Coranului de către soldaţi americani.

Peste 30 de persoane au fost ucise în ultimele zile în violenţe.

Duminică, o grenadă a fost aruncată într-o bază NATO din provincia Kunduz, din nordul ţării.

De asemenea, circa 4.000 de persoane au ieşit pe străzi la Aybal, în provincia Samandan din nordul ţării, unde au atacat o secţie de poliţie şi o bază americană.

Între timp, autorităţile afgane caută încă un poliţist în vârstă de 25 de ani care ar fi ucis doi ofiţeri NATO în Ministerul de Interne din Kabul. Oficiali afgani au spus că suspectul este un ofiţer în serviciile de informaţii ale poliţiei, Abdul Saboor, din provincia Parwan.

Ofiţerii NATO care şi-au pierdut viaţa ar fi americani.

Duminică, Franţa şi Germania au urmat exemplul Statelor Unite şi Marii Britanii şi au retras personalul civil din instituţiile guvernamentale afgane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor