Obama a cerut scuze poporului afgan pentru incendierea Coranului de către un soldat american

Preşedintele american, Barack Obama, i-a cerut scuze joi omologului afgan, Hamid Karzai, şi poporului afgan, după ce un soldat american a incendiat mai multe exemplare din Coran, la o bază militară din Afganistan.
Preşedintele american Barack Obama făcând o declaraţie de presă pe 8 decembrie 2011 în Washington, DC. (Win McNamee / Getty Images)
Epoch Times România
23.02.2012

Preşedintele american, Barack Obama, i-a cerut scuze joi omologului afgan, Hamid Karzai, şi poporului afgan, după ce un soldat american a incendiat mai multe exemplare din Coran, la o bază militară din Afganistan.

"Îmi exprim regretele mele sincere pentru incident. Vă prezint, dumneavoastră şi poporului afgan, scuzele mele cele mai sincere", i-a scris Obama preşedintelui Karzai, asigurându-l că vor fi luate măsuri pentru a nu se mai repeta astfel de acte, anunţă Preşedinţia de la Kabul. Scrisoarea i-a fost transmisă preşedintelui Karzai de către ambasadorul american la Kabul, Ryan Crocker.

Manifestaţii antiamericane au avut loc joi, din nou, în Afganistan, în a treia zi consecutivă, după incendierea Coranului la baza militară americană Bagram.

Doi militari americani din cadrul forţelor NATO au fost ucişi de un militar afgan, în districtul Khogyani, din provincia Nangarhar.

Poliţia locală a anunţat că sute de oameni scandând "Moarte Americii" au mărşăluit în principalul oraş din provincia Laghman, la est de Kabul.

Oficialii afgani se tem că protestele s-ar putea extinde, pe fondul presiunii sociale exercitate asupra altor localităţi pentru a-şi arăta furia faţă de arderea cărţii sfinte a musulmanilor.

Potrivit poliţiei şi liderilor tribali, în prezent au loc şapte manifestaţii importante în ţară, iar la fiecare iau parte câteva sute de oameni.

La Mehterlam, capitala provinciei Laghman, s-ar fi strâns peste 3.000 de oameni. Unii dintre ei au ars un portret al preşedintelui american Barack Obama.

Potrivit BBC, talibanii au încă o influenţă puternică în această regiune.

La Kabul, forţele de ordine au anunţat că s-au înregistrat ciocniri atunci când au oprit câteva sute de manifestanţi că intre în centrul oraşului.

La Asadabad, circa 1.500 de protestari ard steaguri americane şi cauciucuri şi scandează sloganuri antiamericane.

Între timp, preşedintele afgan Hamid Karzai a cerut populaţiei "să nu recurgă la violenţă", în timp ce talibanii au îndemnat la atacuri vizând soldaţii NATO.

"Forţele de securitate afgane nu ar trebui să recurgă la violenţă (...), ci să apere vieţile şi proprietatea civililor", a adăugat Karzai într-un comunicat.

12 persoane şi-au pierdut viaţa până în prezent, iar zeci au fost răniţi în proteste faţă de incendiere.

Oficiali americani şi-au cerut scuze marţi, spunând că exemplarele Coranului au fost puse "din greşeală" în incineratorul de la baza Bagram. Militarii susţin că deţinuţi talibani foloseau cărţile pentru a-şi transmite mesaje.

Resturile carbonizate ale cărţii sfinte a musulmanilor au fost găsite de muncitori locali.

O persoană şi-a pierdut viaţa în protestele de la Kabul, una în oraşul Jalalabad (estul ţării) şi cel puţin patru în provincia Parwan. Un deces a fost anunţat şi în provincia Logar, din estul ţării.

Manifestanţii de la Kabul au strigat "Moarte Americii" şi sloganuri protalibani şi au aruncat cu pietre în baza Phoenix, principala bază americană din oraş.

Scutierii au folosit tunuri cu apă pentru a dispersa mulţimea, care a blocat drumul către Jalalabad, una dintre principalele rute comerciale din ţară.

Martori au spus că forţele de securitate au tras în aer.

La Jalalabad, protestatarii au dat foc unui portret al preşedintelui american Barack Obama, iar petroliere au fost incendiate.

Ambasada SUA de la Kabul a fost închisă, iar toate călătoriile au fost suspendate.

Talibanii au cerut poliţiei şi soldaţilor afgani să întoarcă armele dinspre manifestanţi spre trupele NATO.

Afganistanul este o ţară extrem de religioasă, unde o mare parte din populaţie este analfabetă şi susceptibilă la tentativele de manipulare.

Musulmanii consideră Coranul cuvântul Domnului şi tratează fiecare exemplar cu un respect profund.

Forţa NATO din Afganistan, ISAF, anchetează incidentul.

Anul trecut, cel puţin 24 de persoane, inclusiv un român angajat al ONU, au fost ucişi în protestele din Afganistan, după ce un pastor american radical a dat foc unei copii a Coranului în Florida.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor