Protestele violente din Afganistan umbresc retragerea trupelor SUA

Oficiali americani au încercat duminică să dea asigurări atât guvernului afgan, cât şi cetăţenilor americani, că Statele Unite ale Americii rămân angajate în războiul din Afganistan după uciderea la sfârşitul săptămânii trecute a doi ofiţeri americani în incinta Ministerului de Interne afgan şi după mai bine de şase zile de proteste antiamericane soldate cu victime, notează luni The New York Times.
Epoch Times România
27.02.2012

Oficiali americani au încercat duminică să dea asigurări atât guvernului afgan, cât şi cetăţenilor americani, că Statele Unite ale Americii rămân angajate în războiul din Afganistan după uciderea la sfârşitul săptămânii trecute a doi ofiţeri americani în incinta Ministerului de Interne afgan şi după mai bine de şase zile de proteste antiamericane soldate cu victime, notează luni The New York Times.

Însă, în spatele declaraţiilor publice, oficiali americani s-au referit la o creştere a îngrijorărilor, chiar şi la cele mai înalte niveluri ale administraţiei Obama şi Pentagonului, cu privire la provocările pe care le presupune finalizarea retragerii trupelor americane din Afganistan, care depinde de pregătirea forţelor armatei şi poliţiei afgane.

În ciuda efortului de pregătire depus de americani pe o perioadă de ani de zile şi care a costat zeci de miliarde de dolari, forţele de securitate afgane sunt percepute în continuare ca fiind formate din soldaţi şi ofiţeri de poliţie periculos de nesiguri. Neîncrederea s-a adâncit şi mai mult după ce atacurile conduse de forţe de securitate afgane împotriva militarilor NATO şi americani, începute cu ani în urmă, s-au multiplicat în ultimele zile. Un atac cu grenadă, comis duminică aparent de un protestatar, a rănit cel puţin şase soldaţi americani.

Aproape o săptămână de revolte violente după ce membri ai unei baze militare americane au aruncat în foc exemplare din Coran a scos în evidenţă frustrarea tot mai mare a americanilor şi afganilor - şi, uneori, ostilitatea deschisă - şi riscurile unei strategii care îi cheamă pe soldaţii şi civilii americani să conclucreze strâns cu afganii.

După cum a afirmat un oficial american, Statele Unite ale Americii nu mai au acum 'aproape nici o marjă de eroare' în încercarea de a atinge obiective limitate în Afganistan, după o serie de crize care au stârnit resentimente de o parte şi de alta.

Oficialul a spus că tulburările s-ar putea complica, însă este puţin probabil să modifice în mod semnificativ planul iniţial: continuarea retragerii trupelor şi concentrarea în schimb pe folosirea forţelor de operaţiuni speciale pentru a-i instrui pe afgani şi pentru capturarea liderilor insurgenţi în raiduri, în timp ce diplomaţi americani încearcă să înceapă discuţii cu talibanii.

În acelaşi timp, administraţia de la Washington intenţionează să continue negocierile privind un cadru pe termen lung pentru ghidarea relaţiilor cu Afganistanul după ce misiunea NATO, prin intermediul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF), se încheie în 2014. Oficiali de la Casa Albă, Departamentul de Stat, Pentagon şi alte agenţii vor începe în această săptămână o serie de întrevederi pentru stabilirea detaliilor diferitelor eforturi şi a dimensiunii următoarei runde de retrageri, pe care preşedintele Barack Obama urmează să o anunţe la summitul NATO planificat pentru luna mai, la Chicago.

Aceste discuţii imediate, spun oficialii, ar putea fi cele mai afectate. Sentimentul anti-american din Afganistan care până în urmă cu câteva săptămâni era doar subînţeles, a devenit acum o furie palpabilă şi, dacă situaţia continuă să se deterioreze, în ritmul actual, planurile ar putea fi afectate, a declarat oficialul. 'Există o anumită nelinişte - vreau să spun, sunt oameni care nu văd cum vom reuşi în condiţiile actuale, iar poziţia lor devine tot mai puternică', a spus oficialul.

Sute de consilieri militari şi civili americani au fost deja retraşi din ministere şi din departamente guvernamentale din capitala Kabul. În timp ce acest pas a fost descris ca fiind unul temporar, oficialul, sub rezerva anonimatului, a refuzat să facă speculaţii cu privire la ce fel de schimbări pe termen lung ar putea fi vorba.

Un alt oficial american a declarat că tulburările din Afganistan 'ar putea avea un efect negativ' asupra tuturor iniţiativelor, însă a adăugat că multe chestiuni rămân neclare şi că accentul este pus acum pe controlul pagubelor.

Indiferent de provocări şi posibile obstacole în cadrul negocierilor, importanţi oficiali americani au declarat duminică că misiunea trebuie să meargă mai departe. 'Nu este momentul să decidem că am terminat aici', a declarat ambasadorul american la Kabul, Ryan C. Crocker, într-un interviu pentru CNN. 'Trebuie să ne dublăm eforturile. Trebuie să creăm o situaţie în care Al-Qaeda nu se va mai întoarce', a mai spus diplomatul american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor