ONU cere ţărilor afectate de pandemie să elibereze deţinuţii pentru a-i feri de infecţii cu virus Wuhan

Michelle Bachelet (Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images)
A.P.
28.03.2020

Ţările trebuie să protejeze persoanele aflate în detenţie de pandemia virusului Wuhan prin eliberarea prizonierilor vulnerabili, a declarat miercuri Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet.

"Covid-19 a început să lovească penitenciarele, închisorile şi centrele de triaj pentru imigrare, precum şi centrele de îngrijire a bătrânilor şi spitalele de psihiatrie şi riscă să facă ravagii în populaţiile extrem de vulnerabile ale acestor instituţii", a spus Bachelet într-un comunicat.

"Autorităţile ar trebui să examineze modalităţile de eliberare a celor deosebit de vulnerabili la Covid 19, printre aceştia deţinuţii mai în vârsta şi cei care sunt bolnavi, precum şi infractorii cu risc scăzut".

Bachelet a subliniat că unităţile de detenţie din multe ţări sunt foarte supraaglomerate, ceea ce face ca deţinuţii şi personalul să fie deosebit de vulnerabili la infecţie.

„Oamenii sunt adesea ţinuţi în condiţii neigienice, iar serviciile de sănătate sunt inadecvate sau chiar inexistente. Distanţarea fizică şi izolarea în astfel de condiţii sunt practic imposibile”, a menţionat ea.

Bachelet a recunoscut că guvernele se confrunta în prezent cu cereri uriaşe de resurse, dar le-a îndemnat „să nu uite de cei din spatele gratiilor sau de cei restrânşi în locuri precum unităţi închise de sănătate mintală, case de îngrijire medicală şi orfelinate”.

„Consecinţele neglijării lor sunt potenţial catastrofale”, a avertizat ea.

Mii de prizonieri eliberaţi în întreaga lume

Câteva ţări au început deja să elibereze prizonierii în încercarea de a stopa răspândirea coronavirusului care a ucis mai mult de 19.000 de oameni pe tot globul.

Pandemia a generat presiuni asupra sistemelor de justiţie la nivel mondial şi a produs un val de eliberări de deţinuţi în SUA, Canada şi Germania ţări care s-au alăturat Iranului eliberând mii de deţinuţi.

Cel mai populat stat al Germaniei, Renania de Nord Westfalia, a anunţat miercuri că va elibera 1.000 de deţinuţi care se află aproape de sfârşitul pedepselor, delicvenţii sexuali şi deţinuţii violenţi fiind excluşi.

În Canada, 1.000 de deţinuţi din provincia Ontario au fost eliberaţi săptămâna trecută, iar avocaţii colaborează cu procurorii pentru a elibera mulţi alţii din închisorile provinciale, prin accelerarea audierilor de cauţiune, printre altele.

Paşi similari sunt făcuţi în Marea Britanie, Polonia şi Italia, autorităţile urmând să-i monitorizeze îndeaproape pe cei eliberaţi pentru a se asigura că nu se ajunge la o creştere a activităţii infracţionale sau la tulburări sociale.

În timp ce astfel de măsuri sunt posibile în multe ţări dezvoltate, acestea reprezintă provocări serioase în alte părţi ale lumii.

În Iran, unde în jur de 190.000 de persoane sunt încarcerate şi virusul Wuhan a infectat 25.000 de persoane, guvernul a anunţat că va elibera temporar 85.000 de prizonieri, 10.000 dintre ei primind graţieri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor