Coreea de Nord cere ajutor în secret pentru stăvilirea pandemiei virusului Wuhan. Oficial susţine că nu are cazuri

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Getty Images)

Coreea de Nord a solicitat în spatele uşilor închise ajutor de la alte ţări pentru stăvilirea epidemiei de virus Wuhan, în timp ce neagă în mod public faptul că are vreun caz confirmat, potrivit Financial Times.

Funcţionarii celui mai paranoic regim al lumii au solicitat recent ajutor urgent omologilor lor din alte ţări, a informat FT, citând surse anonime.

Agenţiile de ajutor internaţional au mai declarat că Phenianul le-a abordat pentru ajutor şi că măştile şi kiturile de testare se îndreaptă încet-încet peste graniţa sa cu China, potrivit Reuters.

Guvernul liderului Kim Jong Un a raportat oficial lipsa cazurilor de infectare cu virus Wuhan. Coreea de Nord este una dintre primele ţări care şi-a închis graniţa cu China - unde a izbucnit virusul - la sfârşitul lunii ianuarie.

Experţi cu cunoştinţe despre sistemul de sănătate din Coreea de Nord au spus anterior pentru Business Insider că ţara este prea prost echipată pentru a face faţă unui focar precum cel de virus Wuhan, care se răspândeşte extrem de rapid şi necesită multe paturi de terapie intensivă.

Potrivit FT, ţara a testat cel puţin 590 de persoane - toţi care au ajuns din afara ţării în ianuarie - dar toţi ar fi avut rezultat negativ la teste.

Un general american a declarat într-o conferinţă de presă că armata nord coreeană a fost plasată în carantină pentru o perioadă de 30 de zile în primele săptămâni ale anului 2020.