ONG-uri din R. Moldova: Codul de reguli parlamentare se adoptă în grabă şi fără consultări publice
alte articole
Organizaţii ale societăţii civile de la Chişinău îşi exprimă îngrijorarea privind promovarea în mare grabă a proiectului Codului de reguli şi proceduri parlamentare, cu ignorarea consultărilor publice şi a dezbaterilor privind conţinutul celui mai important document, care reglementează activitatea Parlamentului.
Astfel, 34 de ONG-uri semnatare ale unei declaraţii publice solicită Parlamentului Republicii Moldova organizarea unor consultări publice veritabile vizând proiectul Codului de reguli şi proceduri parlamentare, inclusiv organizarea dezbaterilor publice cu participarea organizaţiilor societăţii civile, cu alocarea unui timp suficient şi evitarea adoptării în grabă a acestui document important.
Potrivit declaraţiei, proiectul documentului a fost înregistrat ca iniţiativă legislativă a trei deputaţi la 2 noiembrie, anterior nefiind publicat pe internet pentru consultări.
„La 14 noiembrie, proiectul a fost examinat de Comisia juridică, numiri şi imunităţi, care a recomandat adoptarea proiectului în prima lectură dar care nu a menţionat nimic despre rezultatele consultărilor publice. La 22 noiembrie peste circa trei săptămâni de la înregistrare, proiectul a fost adoptat în prima lectură. Lipseşte expertiza anticorupţie a proiectului, precum şi avizul Guvernului, ambele obligatorii conform prevederilor legale”, se arată în declaraţie.
Organizaţiile neguvernamentale atenţionează că proiectul Codului menţionat reglementează aspecte deosebit de importante ale activităţii parlamentare şi urmează să înlocuiască Regulamentul Parlamentului actualmente în vigoare. O analiză a Centrului de Resurse Juridice şi Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT) însă scoate în evidenţă existenţa în document a unor prevederi foarte vagi privind accesul la informaţii, reflectarea activităţii Parlamentului de către mass-media, transparenţa în procesul decizional şi cooperarea cu societatea civilă.
Autorii declaraţiei mai notează că în ultimii ani, mai multe proiecte de acte normative au fost adoptate în regim de urgenţă, fără respectarea tuturor etapelor de legiferare şi consultare publică prevăzute de legislaţia în vigoare. Cu toate acestea, proiectul Codului de reguli şi proceduri parlamentare nu reglementează situaţiile când proiectele pot fi adoptate în regim de urgenţă, cu excepţia cazului când este cerut de Guvern potrivit Constituţiei.
În concluzie, organizaţiile societăţii civile consideră nepotrivită adoptarea proiectului în grabă şi fără organizarea unor discuţii mai largi, inclusiv cu ONG-urile şi reprezentanţii mass-media, având în vedere importanţa Codului parlamentar pentru buna funcţionare a Legislativului şi activitatea acestuia, într-un mod transparent şi previzibil pentru public şi părţile interesate.