Cauza cafenelei Guguţa pierdută în R. Moldova. Activişti: De acum înainte Grădina Publică se va transforma într-un şantier
alte articole
După ce au pierdut cauza cafenelei Guguţa din centrul municipiului Chişinău în urma unei decizii a Curţii Supreme de Justiţie din 15 noiembrie 2018, activiştii „Occupy Guguţa”, au anunţat că nu se vor opri aici, ci vor ajunge până la CEDO, iar între timp acţiunea de #protestpermanent continuă, intenţionând chiar să intenteze o nouă cauză în judecată privind netransparentizarea procesului pierdut.
Menţionăm că decizia a fost luată de către magistraţii Iulia Sîrcu, Mariana Petic şi Victor Burduh care au declarat recursul depus de Consiliul Municipal drept inadmisibil, menţinând astfel decizia Curţii de Apel Chişinău în urma căreia antreprenorul a obţinut dreptul de a privatiza terenul şi de a construi o clădire chiar în centrul Grădinii Publice Ştefan cel Mare.
„Aceasta înseamnă că de acum înainte Grădina Publică se va transforma într-un şantier de construcţii, ceea ce înseamnă că în inima parcului central va apare un monstru de 10 sau 20 etaje”, a declarat activistul Occupy Guguţa Vitalie Sprânceană.
Vlada Ciobanu, una dintre activiste a menţionat că activiştii Occupy Guguţa intenţionează să-şi amplifice acţiunile de #protestpermanent. „Ne rezervăm inclusiv dreptul de a intenta o cauză nouă în judecată. Protecţia patrimoniului istoric este datoria fiecărui cetăţean”.
Mai mult decât atât, potrivit activistului Andrei Lutenco, Comunitatea Occupy Guguţa vor sesiza organismele internaţionale cum ar fi UNESCO, ICOMS (Internaţional Council on Monuments and Sites), Consiliul Europei etc. despre încălcarea convenţiilor internaţionale privind protecţia patrimoniului cultural.
Menţionăm că în prezent clădirea cafenelei Guguţa este deţinută de compania Regata Imobiliare despre care Ziarul de Gardă a scris că este succesoare în drepturi procedurale a companiei Fin Par Invest controlată, potrivit unor surse media, de apropiaţi ai liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, relatează TV8.
Activista Occupy Guguţa, Constanţa Dohotaru a declarat în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8 că loc pentru protest permanent este mereu, specificând că ei cred totuşi că această cauză nu este pierdută.
Tânăra a mai afirmat că activiştii Occupy Guguţa examinează în prezent toate posibilităţile privind acţiunile lor ulterioare, întrucât este vorba despre cafeneaua Guguţa în cadrul Grădinii Publice Ştefan cel Mare care este monument de grad naţional, un parc de peste 200 ani care urmează a fi distrus pentru „o construcţie cu n-spe etaje pentru comoditatea oligarhilor de la noi din ţară”.
„Noi putem ataca în judecată netransparenţa cu care a avut loc procesul de judecată. Nu au fost audieri publice, nu au fost publicate acte, însăşi decizia luată la Consiliul Naţional de Monumente Istorice a permis schimbarea funcţiunii acestei clădiri, aceasta fiind la fel o procedură netransparentă”, consideră Constanţa Dohotaru.
Cătălina Bucos, o altă activistă din comunitatea Occupy Guguţa, a specificat că au ales să protesteze permanent în jurul cafenelei deoarece este un loc simbolic pentru cetăţeni aflându-se chiar în centrul oraşului, fiind chiar un parc istoric şi destul de important pentru toţi.
Atunci când cineva poate avea ambiţia să construiască acolo ceva ilegal atunci cred că oricine poate fi insultat de acest lucru. Noi am ales să ocupăm Guguţa ca o metaforă, de fapt. Noi nu vrem să ne luptăm doar pentru această clădire, noi vrem să ne luptăm pentru toate ilegalităţile care se întâmplă şi această clădire este un exemplu. De fapt este privatizat spaţiul nostru unde noi ne simţim bine”, a punctat Cătălina Bucos.
Activistul Cristian Melixar a declarat că gestul Comunităţii Occupy Guguţa este unul politic, pornind de la ideea că politicul este tentativa comună a cetăţenilor de a rezolva probleme dincolo de organisme cum ar fi Parlamentul sau Consiliul Municipal Chişinău.
„Noi suntem cetăţeni şi respectiv este prerogativa noastră în mod politic să încercăm să rezolvăm probleme. În prezent consultăm juriştii pentru a vedea dacă putem organiza un referendum în acest sens pentru a afla şi opinia celorlalţi cetăţeni”, a punctat Cristian Melixar.
În context, Constanţa Dohotaru a adăugat că oamenii, de fapt, înţeleg foarte bine ce se petrece acum în Chişinău, întrucât „caracterul Parcului Central se va schimba radical în urma construcţiei respective”, iar cetăţenii nu vor mai avea parte de actualul parc, ci de un şantier, pentru cel puţin 2-3 ani.