ONG-uri de media din RM: Acuzaţiile lui Candu la adresa presei nu se încadrează în discursul proeuropean
alte articole
ONG-urile de media, jurnaliştii din presa liberă din Republica Moldova se declară contrariaţi de declaraţiile speakerului Andrian Candu, făcute într-un briefing de presă joi, 3 mai, la Parlament, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei.
Astfel, la întrebarea unui reporter, de ce nu a ieşit să dialogheze cu participanţii la Marşul Solidarităţii, Andrian Candu a venit cu un răspuns dur: „Nu fac altceva decât scriu proiecte, obţin finanţare din exterior şi trebuie să consume acei bani. Şi s-au obişnuit ca în această zi a anului să organizeze proteste. Dar pe lângă a organiza un protest, mai bine ai veni şi ai pune umărul şi ai face ceva”.
ONG-urile de media semnalează că declaraţia preşedintelui Parlamentului lasă impresia că acesta ar fi fost deranjat de faptul că jurnaliştii din R. Moldova au decis să consemneze Ziua Mondială a Libertăţii Presei prin acţiuni de protest în faţa Legislativului.
„Regretăm tonul inadecvat al declaraţiilor domnului Andrian Candu şi acuzaţiile pe care le aduce presei libere şi societăţii civile, în momentul în care acest segment al societăţii are nevoie de susţinere şi încurajare din partea guvernanţilor autohtoni”, se arată într-o declaraţie a ONG-urilor de media.
În opinia semnatarilor, încercările de a diminua rolul presei libere şi al organizaţiilor neguvernamentale într-o societate care face abia primii paşi pe calea democraţiei nu se încadrează în discursul proeuropean al actualei guvernări.
În context, jurnaliştii au reamintit autorităţilor că organizaţiile neguvernamentale, de-a lungul anilor, au venit cu multe iniţiative legislative, unele fiind votate de Parlament, iar altele, cum ar fi proiectul de lege privind modificarea Legii privind accesul la informaţie, aşteaptă să fie examinate.
ONG-urile consideră nedrept şi afirmaţia lui Andrian Candu precum că unii participanţi la Marşul Solidarităţii, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent din Moldova „nu fac altceva decât scriu proiecte” precizând că în condiţiile actuale, când pe piaţa media nu există concurenţă loială, când se confruntă cu fenomenul concentrării proprietăţilor în mass-media, cu monopolizarea pieţei de publicitate, aceste proiecte sunt de importanţă vitală. „În lipsa donatorilor externi, Republica Moldova nu ar mai avea decât presă de partid sau subordonată în totalitate politicienilor.”