Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Presa liberă de la Chişinău, complet ignorată de autorităţi

De ziua libertăţii presei, mai mulţi jurnalişti, susţinuţi de societatea civilă, au organizat un Marş al Solidarităţii, vizitând câteva instituţii ale statului direct responsabile de activitatea presei, însă, din păcate, nu a ieşit nimeni să-i asculte sau să-i felicite.
Maria Maevschi
04.05.2018

În contextul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, joi, 3 mai, La Chişinău a avut loc un Marş al Solidarităţii, cu participarea mai multor jurnalişti, şi a societăţii civile. Printre participanţii la eveniment au putut fi observaţi unii politicieni, lideri de partid, precum Viorel Cibotaru, preşedintele PLDM şi Maia Sandu, liderul PAS.

Conform programului de desfăşurare, Marşul a început în faţa Parlamentului. Deşi era de aşteptat să iasă cineva din partea autorităţilor să le vorbească, acest lucru nu s-a întâmplat, participanţii la eveniment fiind nevoiţi să lase în cutia poştală un Memoriu prin intermediul căruia au încercat să transmită guvernării problemele cu care se confruntă presa liberă din Moldova, precum şi despre lacunele în legislaţie, pe care autorităţile nu se grăbesc să le înlăture.

La eveniment s-au auzit scandările: ”Presa merită respect”, ”Vrem informare, nu manipulare”, ”A guverna, nu înseamnă a manipula”, ”Vrem presă liberă”, ”Jos monopolul în presă”, ”Jos partinizarea presei”, ”Vrem acces la informaţie”, ”Solidaritate”, ”Nu intimidărilor”, ”Transparenţă”, ”Presa nu-i marionetă”, ”CCA nu servi mafia”.

Directoarea Centrului pentru Jurnalism Independet (CJI), Nadine Gogu, a declarat pentru presă că s-a aşteptat ca spicherul Parlamentului, Andrian Candu, să iasă să discute cu participanţii la eveniment, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult decât atât, niciun reprezentat din conducerea instituţiilor unde au protestat jurnaliştii nu a ieşit să discute cu ei, nici la Preşedinţie, nici la Guvern şi nici la Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA).

”Am lăsat Memoriul privind Libertatea Presei în cutia poştală a Parlamentului, în speranţa că va ajunge la dl Candu, îl va citi, iar ulterior autorităţile vor ţine cont de recomandările făcute de mai multe organizaţii de media care au semnat acest Memoriu, în speranţa că peste un an când ne vom aduna să marcăm Ziua Libertăţii Presei vom avea schimbare în bine. Din păcate, în ultimii ani, astfel de schimbări nu au avut loc”, a afirmat Nadine Gogu, adăugând că în Memoriul au inclus toate compartimentele care reflectă situaţia presei din Republica Moldova.

Notabil este faptul că, deşi s-a ştiut că va avea loc un Marş al Solidarităţii care va începe la ora 9:30 de la Parlament, totuşi, şeful Legislativului a invitat, începând cu ora 9:00, mai mulţi reprezentanţi ai presei locale, organizaţii mass-media şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, fiind salutaţi chiar de către acesta.

În context, directoarea CJI a mărturisit că dânşii nu au primit o astfel de invitaţie, specificând că nu a înţeles rostul unei astfel de întâlniri în condiţiile în care s-a anunţat din timp organizarea Marşului din faţa Parlamentului. ”Nu ne rămâne decât să presupunem că la acest eveniment de dimineaţă probabil au participat acei care nu vor să fie liberi”, a menţionat Gogu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor