ONG-uri de media: Cabinetul Chicu să includă în programul de guvernare soluţii pentru problemele sectorului mediatic

ONG-urile de media din R. Moldova solicită executivului să promoveze proiecte de legi necesare dezvoltării pe termen lung a instituţiilor mass media independente din ţară.
(Captură Foto)
Ştefan Sârbu
21.11.2019

Organizaţiile neguvernamentale de media fac apel către noul Cabinet de miniştri de la Chişinău să includă în Programul de guvernare un capitol aparte dedicat mass mediei, prin care se va angaja să identifice soluţii pentru problemele sectorului mediatic: cadrul legal imperfect, concentrarea proprietăţilor, poziţii dominante abuzive de pe piaţa de publicitate, limitarea accesului la informaţie, lipsa facilităţilor fiscale pentru dezvoltarea instituţiilor media, accesul restricţionat al jurnaliştilor la bazele de date, subordonarea politică a Companiei publice „Teleradio-Moldova” etc.

Potrivit unei declaraţii, ONG-urile de media constată că în Programul de activitate al Guvernului condus de Ion Chicu nu se regăseşte un capitol dedicat domeniului mass media, care ar conţine soluţii pentru problemele din acest sector.

Astfel, autorii declaraţiei solicită Executivului să elaboreze şi să promoveze proiecte de legi necesare dezvoltării pe termen lung a instituţiilor mass media independente din Republica Moldova; să asigure elaborarea şi consultarea largă cu întreaga societate a unei strategii şi a unui plan de acţiuni pe termen mediu şi lung de realizare a Concepţiei naţionale de dezvoltare a mass media.

„Să ducă la bun sfârşit iniţiativa de deschidere a bazelor de date pentru jurnalişti; să asigure funcţionalitatea pieţei publicitare libere; să completeze Legea 2% cu o prevedere, prin care instituţiile mass media să fie incluse în lista potenţialilor beneficiari ai desemnării procentuale, astfel încât persoanele fizice plătitoare de impozite să poată direcţiona 2% din suma impozitului pe venit pentru susţinerea instituţiilor mass media şi să dezvolte strategii de susţinere a publicaţiilor periodice independente, inclusiv pe segmentul distribuţiei şi a facilităţilor fiscale”, se mai arată în declaraţia ONG-urilor.

În programul noului Guvern Chicu a fost inclusă o singură prevedere care are tangenţă cu activitatea mass media, formulată vag şi inclusă în compartimentul ce ţine de Justiţie: „revizuirea cadrului legal în vederea fortificării libertăţilor fundamentale ale omului, inclusiv libertatea de exprimare şi neadmiterea limitării nejustificate a accesului la informaţie”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor