Maia Sandu la Forumul Mass-Media 2019: Situaţia presei din Moldova este dramatică. Se duce o luptă crâncenă pentru supravieţuire
alte articole
Participând la Forumul Mass-media 2019, o reuniune dintr-un domeniu pe care îl consideră crucial, prim-ministrul Maia Sandu a specificat că situaţia presei din Moldova este dramatică. Mai mult decât atât, Sandu a punctat că presa liberă din Moldova duce, de ani de zile, o luptă crâncenă pentru supravieţuire, în condiţii legislative şi economice vitrege.
În contextul în care sursele de finanţare din publicitate sunt limitate artificial, prin înţelegeri de cartel şi monopoluri impuse, iar sursele de finanţare externe sunt şi ele limitate şi nu pot acoperi decât parţial şi temporar necesităţile redacţiilor, media publică, finanţată din banii cetăţenilor eşuează, din nou, să ofere informaţii despre evenimentele din ţară într-o manieră nepărtinitoare şi să producă conţinut de interes public, cu caracter civic şi educativ, pentru toate categoriile de vârstă, a punctat Sandu.
„Timp de mai mulţi ani, instituţiile media afiliate politic, sprijinite de politicieni, au dus-o bine, confortabil. Au produs conţinut de divertisment din contul propagandei şi falsurilor difuzate la ştiri, la comanda patronilor. Dar acum suntem martorii unor schimbări majore şi în acest sector.
După ce principalul proprietar şi finanţator de media din ţara noastră, Plahotniuc, s-a retras subit din viaţa publică, imperiul său media se ruinează. Posturile de televiziune din holdingul General Media Group renunţă la frecvenţe naţionale, pierd oameni. Probabil unele se vor închide. Dar închiderea unor instituţii media afiliate nu înseamnă neapărat normalizarea pieţei media din Moldova”, a declarat Maia Sandu în cadrul Forumului.
Dar chiar şi aşa, prim-ministrul a ţinut să puncteze că în prezent se întăreşte un alt holding afiliat politic socialiştilor, în contextul în care Accent TV a primit recent dreptul de a redifuza pe teritoriul R. Moldova emisiunile celui mai popular post de televiziune din Rusia. „Unde a slăbit un pol politic, caută să se întărească altul”, a specificat Maia Sandu.
Cât despre actuala componenţă a Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), premierul a menţionat că este clar depăşită de situaţie, în timp ce cetăţenii au nevoie de un Consiliu al Audiovizualului proactiv, profesionist şi independent de politic.
„La fel, sunt convinsă că Teleradio-Moldova are nevoie de o administrare mai bună, mai echilibrată şi mai curajoasă. Consiliul de supraveghere al companiei trebuie să înţeleagă şi să-şi asume pe deplin rolul funcţiei pe care o deţin: acela de a livra informaţii corecte, la timp şi utile cetăţenilor care le plătesc salarii. Colegii mei din Parlament au pregătit mai multe propuneri de modificări legislative menite să aducă claritate şi responsabilitate în activitatea regulatorilor din media şi concurenţă”, a adăugat liderul PAS.
Totodată, premierul a venit cu trei priorităţi în ceea ce priveşte presa:
- sprijinirea presei libere, crearea condiţiilor pentru ca aceasta să poată exista fără ingerinţe şi să se poată dezvolta în Republica Moldova;
- consolidarea independenţei şi capacităţii creative a instituţiilor publice de media;
- întărirea capacităţilor regulatorilor din publicitate şi media de a menţine stabilitatea pieţei, de a proteja spaţiul informaţional de ingerinţe interne şi externe şi de a sancţiona abuzatorii.
„Moldova are nevoie de o presă liberă. Şi vă asigur că Guvernul Republicii Moldova este pregătit pentru această luptă”, a conchis Sandu.