ONG-uri de la Tiraspol ar putea fi lichidate pentru critica adusă autorităţilor din regiune

Procuratura de la Tiraspol a acuzat Centrul Apriori de organizarea expoziţiei „Presa sub presiunea a trei atmosfere: Smirnov, Şevciuk, Krasnoselski”, unde au fost criticate intenţiile autorităţilor de a închide mai multe portaluri on-line.
Transnistria (www.cataniatoday.it)
Ştefan Sârbu
30.04.2019

Curtea supremă de la Tiraspol a menţinut, săptămâna trecută, o decizie a instanţei inferioare care ar putea duce la închiderea Centrului informaţional şi de drept Apriori, organizaţie neguvernamentală care este acuzată de procuratura locală de activităţi politice ilegale, desfăşurate pe bani din străinătate, după ce a organizat câteva evenimente la care au răsunat şi voci critice la adresa conducerii Transnistriei, transmite Radio Europa Liberă.

În baza Centrului Apriori, în regiunea transnistreană funcţionează şi cunoscutul „Club 19”, un centru cultural unde sunt organizate expoziţii, proiecţii de filme, concerte şi dezbateri.

Potrivit sursei citate, procesul judiciar împotriva Centrului Apriori este primul la Tiraspol, intentat în baza unei legi adoptate anul trecut, după modelul legislaţiei Federaţiei Ruse, care interzice ONG-urilor să se ocupe de politică – o noţiune vagă, uşor interpretabilă de către autorităţi.

La finele anului trecut, Procuratura de la Tiraspol a acuzat Centrul Apriori că a organizat, în iunie 2018, o expoziţie numită „Presa sub presiunea a trei atmosfere: Smirnov, Şevciuk, Krasnoselski”, unde în cadrul discuţiilor au fost criticate intenţiile administraţiei transnistrene de a închide mai multe portaluri on-line.

A doua acuzaţie ţine de prelegerea „Sistemul electoral mixt şi perspectivele lui pentru Transnistria”, ţinută de expertul Anatoli Dirun, în cadrul căreia acesta a propus ca deputaţilor să li se interzică să aibă afaceri pe perioada mandatului lor şi a afirmat că „în Transnistria s-a instituit un model oligarhic de conducere”, mai relatează Radio Europa Liberă.

O evaluare recentă a expertului ONU pentru drepturile omului, Thomas Hammarberg, făcută în luna februarie, constată că respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană s-a îmbunătăţit la mai multe capitole, dar că au fost înregistrate doar „progrese minime” în asigurarea unui sistem de justiţie corect, imparţial şi non-corupt. Raportul mai constată presiuni asupra presei şi organizaţiilor neguvernamentale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor