Consiliul Europei cere Rusiei executarea deciziei CEDO în cazul şcolilor româneşti din stânga Nistrului

În pofida Hotărârii CEDO şi a acordurilor semnate între autorităţile de la Chişinău şi Tiraspol, problemele şcolilor româneşti din Transnistria nu s-au rezolvat. Directorii instituţiilor vorbesc despre discriminare, stres şi frică.
Locuitori din Tiraspol primind cu urale ajutoare rusesti, in regiunea Transnistria - arhiva. Pe plancarda se poate citi "Multumim Moscova!"
Locuitori din Tiraspol primind cu urale ajutoare rusesti, in regiunea Transnistria - arhiva. Pe plancarda se poate citi "Multumim Moscova!" (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)

Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei şi-a manifestat regretul faţă de faptul că autorităţile ruse nu au prezentat nicio propunere privind modul de executare a deciziei CEDO, în dosarul achitării despăgubirilor morale celor 170 de reclamanţi din şcolile cu predare în grafie latină din Transnistria cărora Federaţia Rusă le datorează câte 6000 Euro fiecăruia pentru violarea dreptului la educaţie.

Astfel, Consiliul Europei a solicitat autorităţilor ruse să prezinte până în septembrie 2019 propuneri concrete în ceea ce priveşte inclusiv achitarea despăgubirilor morale reclamanţilor în baza Hotărârii CEDO din 19 octombrie 2012 în cauzele Căţân şi alţi 27, Căldare şi alţi 42, Cercavschi şi alţi 98 contra Moldovei şi Rusiei, prin care a fost constatată încălcarea dreptului elevilor sau a părinţilor acestora la educaţie.

Totodată, CE a reafirmat importanţa fundamentală a educaţiei primare şi secundare pentru dezvoltarea personală a fiecărui copil şi a insistat asupra dreptului reclamanţilor de a continua să beneficieze de educaţie „în limba ţării lor, care este şi limba lor maternă, fără obstacole sau hărţuire”.

Potrivit Promo-LEX, CEDO a constatat că Republica Moldova nu a violat dreptul la educaţie, dar are răspundere faţă de educaţia elevilor din stânga Nistrului. Însă administraţia secesionistă de la Tiraspol a întreprins măsuri de intimidare şi presiune asupra elevilor, inclusiv au adoptat acte locale normative prin care au criminalizat folosirea grafiei latine.

Apogeul persecuţiilor şcolilor cu predare în limba română din Transnistria a constituit evacuarea sau vandalizarea clădirilor instituţiilor de învăţământ, arestarea părinţilor şi agresarea copiilor. În anul 2002 a fost evacuat Liceul ”Ştefan cel Mare” din oraşul Grigoriopol, iar în anul 2004 Liceul ”Alexandru cel Bun”, Liceul ”Lucian Blaga” şi Liceul ”Evrica” au fost vandalizate iar unele sedii chiar evacuate de către miliţia transnistreană.

De menţionat că în pofida Hotărârii CEDO şi a acordurilor semnate între autorităţile de la Chişinău şi Tiraspol, problemele celor 8 şcoli româneşti din regiunea transnistreană nu s-au rezolvat. Acestea nu au sedii proprii, dar închiriază. La 1 septembrie şi 31 mai, elevii şi profesorii sunt monitorizaţi de persoane îmbrăcate în civil sau uniformă, fiind intimidaţi să participe la evenimentele solemne. Instituţiile de învăţământ nu au dreptul să intoneze imnul R. Moldova sau să arboreze tricolorul. Deseori directorii şcolilor vorbesc despre discriminare, stres şi frică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe