ONG: Phenianul continuă să producă material fisionabil

Coreea de Nord nu va renunţa niciodată la armele nucleare
Coreea de Nord nu va renunţa niciodată la armele nucleare (JUNG YEON-JE / AFP / Getty Images)

Imagini din satelit recente care înfăţişează principalul complex nuclear din Coreea de Nord sugerează că regimul de la Phenian continuă producţia de plutoniu şi uraniu, elemente radioactive care pot intra în componenţa unei bombe atomice, a informat joi un centru american de studii, citat de AFP.

Fiind datate din 30 iunie, imaginile complexului Yongbyon arată retragerea apei de răcire din reactorul de cinci megawaţi, conform Institutului pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională (ISIS).

"Cu toate acestea, fără mai multe date, cum ar fi producţia de vapori, este greu de determinat starea operaţională a reactorului şi, prin urmare, de a estima cantitatea de plutoniu produsă", scrie într-un raport ONG-ul respectiv.

Cu toate că reactorul a fost închis în anul 2007 în cadrul unui acord "ajutor contra dezarmare", Phenianul a demarat repunerea în funcţiune a complexului după ultimul test nuclear pe care l-a efectuat în 2013, iar reactorul ar fi devenit operaţional în luna octombrie a aceluiaşi an.

Reactorul poate produce în principiu şase kilograme de plutoniu anual, ceea ce este suficient pentru a produce o bombă nucleară.

Totodată, cele mai recente observaţii din satelit indică şi continuarea lucrărilor de construcţie în uzina de centrifugi a complexului.

Coreea de Nord a afirmat că uzina produce uraniu slab îmbogăţit pentru a alimenta un viitor reactor cu apă uşoară, însă specialiştii în domeniu suspectează regimul comunist că vrea să producă uraniu cu destinaţie militară.

ISIS susţine că, în prezent, uzina de centrifugi funcţionează pe o suprafaţă de teren dublă şi este posibil ca acolo să fie instalate cascade de centrifugi.

Se estimează că după ce a utilizat o parte a stocului său pentru cel puţin două din cele trei teste nucleare, Phenianul ar mai avea o cantitate suficientă de plutoniu pentru a produce şase bombe, susţin experţii internaţionali.