Japonezii îşi comemorează morţii de la Hiroshima
alte articole
Zeci de mii de persoane s-au strâns miercuri dimineaţă la Hiroshima pentru a comemora 69 de ani de la lansarea primei bombe atomice din istorie, care a devastat oraşul şi a precipitat sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial.
Potrivit AFP, preluat de Hotnews, puţinii supravieţuitori ai evenimentelor de acum 69 de ani, rude ale victimelor, oficiali guvernamentali, precum şi delegaţii ale altor ţări au ţinut un moment de reculegere la ora 08.15 (23.15 GMT), oră la care, în urmă cu 69 de ani, bombardierul american Enola Gay a lansat bomba atomică asupra Hiroshimei.
Explozia bombei, numită "Little Boy" de americani, a ucis pe loc 80.000 de oameni şi a distrus complet 70% dintre clădirile oraşului. Alţi 60.000 de oameni au murit în următoarele luni. O a doua bombă, supranumită “Fat Man”, a fost lansată trei zile mai târziu, pe 9 august, asupra oraşului Nagasaki, ucigând peste 70.000 de persoane. Aceste atacuri au precipitat capitularea Japoniei şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, în 15 august 1945.
Cu ocazia comemorării de miercuri, primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui, un fervent militant împotriva armelor atomice, i-a cerut preşedintelui american, Barack Obama, "şi tuturor liderilor naţiunilor care deţin arma nucleară să vină să viziteze oraşele bombei A cât mai curând posibil".
"Dacă o veţi face, veţi fi convinşi că armele nucleare sunt răul absolut şi că nu mai trebuie permis ca ele să existe", a declarat primarul.
Kazumi Matsui l-a criticat şi pe premierul japonez Shinzo Abe, care la începutul lunii iulie a "reinterpretat" Constituţia pacifistă a ţării astfel încât armata niponă să poată interveni într-un conflict chiar şi când Japonia nu este atacată direct.
Interpretarea Tokyo-ului asupra constituţiei pacifiste create de Statele Unite la sfârşitul războiului nu permitea armatei nipone să intervină în apărarea aliaţilor, inclusiv a celor din ASEAN, sub nicio circumstanţă. Odată cu noile reglementări, armata niponă poate interveni când aliaţii apropiaţi, precum Statele Unite sau Filipine, sunt atacaţi, în baza dreptului la apărare colectivă.
Hotnews mai notează că ultimul membru al echipajului Enola Gay, Theodore van Kirk, a decedat la vârsta de 93 de ani şi a fost înmormântat marţi, cu o zi înaintea comemorării de la Hiroshima.