Franţa: Sarkozy îşi recunoaşte înfrângerea în alegerile primare ale conservatorilor

Primele rezultate ale alegerilor prezidenţiale primare în tabăra conservatoare a Franţei l-au plasat, în mod surprinzător, pe fostul preşedinte Nicolas Sarkozy pe locul al treilea. Sarkozy a declarat că va vota pentru Francois Fillon în cazul unei a doua runde a primarelor.
Fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy.
Fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy. (Captură Foto)

Într-o lovitură majoră pentru fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, fostul său premier Francois Fillon a obţinut un avantaj substanţial în alegerile prezidenţiale primare ale Franţei, care au avut loc duminică.

După numărarea voturilor la 8 din cele 10 secţii de votare, Fillon a obţinut 44%, fostul premier Alain Juppe 28,1%, iar Sarkozy doar 21%.

Înaintea rezultatelor finale, Sarkozy şi-a recunoscut duminică înfrângerea, declarând că îl va susţine pe Fillon în cazul unei a doua runde de votare.

“Îl respect mult pe Alain Juppe, dar mă simt mai apropiat de alegerile politice ale lui Francois Fillon. Prin urmare, voi vota pentru el în cea de-a doua rundă a primarelor”, a declarat fostul preşedinte francez reporterilor.

Fillon a servit ca premier al lui Sarkozy în perioada 2007-2012 şi este un conservator social cu idei economice liberale. Până în urmă cu o săptămână, Fillon, 62 de ani, a mers pe urmele lui Juppe şi Sarkozy în sondajele de opinie şi analiştii nu se aşteptau să ajungă atât de departe.

Dacă Fillon nu va obţine 50% după numărarea tuturor voturilor, atunci el şi Juppe se vor confrunta într-o a doua rundă care va avea loc în 27 noiembrie.

Umbra lui Le Pen

Votul surpriză din luna iunie pentru ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană şi victoria neaşteptată a lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA au servit ca un apel de trezire în Franţa, declanşând speculaţii că alegerile din primăvara anului următor vor furniza un rezultat surprinzător similar.

Actualul preşedinte francez Francois Hollande încă nu a anunţat dacă va candida din nou în 2017, iar fostul său ministru al economiei, Emmanuel Macron, a declarat săptămâna trecută că va candida în calitate de candidat independent.

Şansele ca lidera extremei drepte din Franţa, Marine Le Pen, să candideze, şi potenţial să câştige preşedinţia franceză în mai 2017 au fost de asemenea amplificate, cel puţin aparent, de succesul electoral al lui Trump în SUA.

Lidera Frontului Naţional (FN) francez speră ca platforma sa anti-imigraţie, anti-musulmani şi anti-establishment i-ar putea aduce victoria la prezidenţiale.

Sondajele anterioare au arătat că Juppe ar învinge-o cu uşurinţă pe Le Pen în mai 2017, dar nu au existat sondaje privind un duel Fillon-Le Pen.

Juppe a adoptat un ton mai moderat în campania sa, criticând ceea el a numit a fi un nivel nerezonabil de isterie cu privire la chestiunea islamismului în Franţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe