Putin 'ţinteşte' alegerile prezidenţiale din 2018

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Vladimir Putin a fost extrem de energic în timpul discuţiilor din cadrul forumului 'Valdai', care s-a desfăşurat joi în regiunea Novgorod. Şeful statului rus a reuşit să vorbească pe subiecte legate de cele mai variate teme, începând cu situaţia din Siria şi integrarea europeană a Ucrainei şi terminând cu problema căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Însă, potrivit cotidianului rus Utro, cel mai memorabil moment al discuţiilor a fost altul: pentru prima dată din momentul realegerii sale pentru un al treilea mandat prezidenţial, Putin a vorbit despre posibilitatea participării sale şi la alegerile din 2018.

În timpul forumului de la Valdai, preşedintele rus l-a întrebat pe fostul premier al Franţei, Francois Fillon, dacă acesta intenţionează să candideze în alegerile prezidenţiale din 2017. Era evident că fostul premier nu dorea să vorbească despre planurile sale politice, astfel că Fillon nu a găsit altă soluţie decât să-i amintească lui Putin că el însuşi nu a răspuns la o întrebare asemănătoare. Preşedintele rus s-a 'repliat' repede: 'Şi dacă eu voi răspunde, veţi răspunde şi dv?'. 'Vom vedea', a încercat din nou să se eschiveze Fillon. După aceasta Putin a declarat că nu exclude o asemenea posibilitate. Liderul rus a amintit că şi cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, intenţionează să candideze pentru un al treilea mandat. 'Şi eu', s-a grăbit să răspundă francezul, relatează Utro.

După aceasta, seara a încetat să mai fie una monotonă, iar jurnaliştii s-au animat în mod vizibil. Ulterior, secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, a fost nevoit să le explice reprezentanţilor mass-media că, 'răspunzând la o întrebare neactuală şi neoportună, preşedintele a spus că într-adevăr nu exclude acest lucru'. 'La o întrebare retorică a fost dat un răspuns corespunzător', a declarat Peskov.

Însă, după cum subliniază Utro, declaraţia lui Putin nu a fost câtuşi de puţin una spontană. Discuţia pe subiect a fost iniţiată chiar de el, iar schimbul fuger de întrebări-răspunsuri cu Fillon l-a dus, ca şi cum întâmplător, la răspunsul dorit.

În pofida faptului că, din momentul în care Putin a preluat din nou funcţia de preşedinte al Rusiei a trecut nu atât de multă vreme şi până la următoarele alegeri prezidenţiale mai este destul, problema privind succesiunea puterii se pune deja destul de acut. O confirmare a acestui lucru poate fi considerată operaţiunea 'alegerile pentru primăria Moscovei', în urma cărora au fost subminate poziţiile unuia dintre potenţialii succesori ai lui Putin în funcţia de preşedinte: Serghei Sobianin.

Înainte de aceasta, din lupta pentru 'marele trofeu' a fost scos alt posibil contracandidat: Dmitri Medvedev. Ceva timp în urmă, premierul a declarat în mod deschis că o concurenţă între el şi Putin în alegerile prezidenţiale nu este posibilă. În această situaţie, declaraţiile de săptămâna aceasta ale preşedintelui Putin cu privire la posibilitatea de a candida el însuşi exclude posibilitatea ca Medvedev să participe la alegerile din 2018.

Este absolut evident ca întrebarea referitor la cine se va afla la conducerea statului rus după 2018 nu poate să nu preocupe elitele aflate la putere şi cele de lângă ea. Pentru liniştea sa, Putin a preferat să dea de înţeles încă de pe acum că nici el, nici anturajul său nu intenţionează să lase puterea din mâini, chiar dacă el însuşi nu are o viziune definitivă asupra acţiunilor sale spre sfârşitul actualului mandat prezidenţial.

De altfel, chiar şi acum este greu ca cineva să creadă că, în 2018, Putin şi echipa sa vor decide în mod benevol să cedeze cuiva locul în cursa prezidenţială. Cu timpul, anturajul multor importanţi demnitari va începe să exercite destul de mare influenţă asupra 'patronului', tăindu-i în mod ascuns sau deschis orice cale de a se retrage. Această ordine poate fi schimbată doar prin formarea la cel mai înalt nivel a unui nou grup politic mai puternic, cum s-a întâmplat şi în cazul lui Elţin. Cu toate acestea, astăzi este foarte clar că Putin şi anturajul său au luat la cunoştinţă greşelile predecesorului lor, conchide cotidianul rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe