Alegerile prezidenţiale din Bulgaria: Candidat pro-rus câştigă primul tur

Candidatul opoziţiei socialiste, Rumen Radev, care pledează pentru ridicarea sancţiunilor impuse de UE Rusiei, a câştigat primul tur de scrutin, devansând-o pe candidata partidului premierului Borisov.
Premierul bulgar Boiko Borisov.
Premierul bulgar Boiko Borisov. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Radev a obţinut circa 24-26,7%, faţă de 22,5-23,5%, cât a obţinut Ţeţka Ţatceva, preşedinta Parlamentului. Cum niciunul dintre candidaţi nu a luat majoritatea absolută, pe 13 noiembrie va avea loc turul doi.

Reamintim că, Radev a pledat pentru ridicarea sancţiunilor la adresa Rusiei, în timp ce contracandidata sa a menţinut linia pro-europeană a partidului GERB a lui Boiko Borisov. Acesta ameninţase că ar putea demisiona şi provoca alegeri anticipate, dacă candidata lui nu câştigă din primul tur, dar acum a dat înapoi, spunând că aşteaptă rezultatul turului 2.

Borisov a declarat alegerile prezidenţiale ca un test pentru formaţiunea sa. Reamintim că în 2013 el a fost nevoit să demisioneze pe fondul unor proteste masive împotriva corupţiei, dar a fost reales în 2014, iar în prezent conduce un guvern minoritar. Mandatul său este până în 2018, când Bulgaria va prelua preşedinţia Consiliului UE.

Citiţi şi: Criza politică perpetuă din Bulgaria şi influenţa Rusiei