Premierul bulgar demisionează după victoria pro-rusului Radev la prezidenţiale

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat că va demisiona din funcţie după victoria generalului Rumen Radev, susţinut de socialişti, în alegerile prezidenţiale din Bulgaria.
Premierul bulgar Boiko Borisov. (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.11.2016

După înfrângerea candidatului partidului său de centru dreapta în alegerile prezidenţiale din Bulgaria, premierul Boiko Borisov a declarat că va demisiona, aşa cum a promis.

“În prima zi de lucru a Parlamentului îmi voi prezenta demisia”, a declarat Borisov reporterilor.

“Conform rezultatelor, coaliţia de guvernare nu are majoritate şi nu poate adopta bugetul anului viitor”, a adăugat el.

Este probabil ca prăbuşirea guvernului minoritar al lui Borisov să împingă ţara de la Marea Neagră în câteva luni de nesiguranţă politică şi, cel mai probabil, vor avea loc alegeri anticipate în primăvara anului următor.

Candidatul socialist Rumen Radev, un general în vârstă de 53 de ani şi prietenos cu Moscova, a fost ales în funcţia de preşedinte al Bulgariei cu 59,4% dintre voturi. Rivala sa Ţeţka Ţaceva, din partidul de guvernare de centru-dreapta GERB şi alegerea lui Borisov, a obţinut numai 36,2%, după numărarea a 99,3% dintre voturi.

Radev a câştigat prima rundă de alegeri de acum o săptămână cu 25,44%, dar nu a reuşit să obţină o majoritate generală.

Frontiere pro-Rusia

Alegerea lui Radev în funcţia de preşedinte ar putea duce la întărirea relaţiilor ţării cu Rusia şi ar putea genera neînţelegeri între Bulgaria şi aliaţii săi din Uniunea Europeană şi NATO. Radev a insistat în repetate rânduri că, deşi este membră a UE şi NATO, nu înseamnă că Bulgaria trebuie să fie un inamic al Rusiei.

În timpul campaniei sale electorale, Radev a cerut ca sancţiunile impuse împotriva Rusiei pentru rolul său în conflictul din estul Ucrainei să fie ridicate şi a promis că va susţine o securitate mai eficientă a graniţei pentru a preveni afluxul de imigranţi.

În timp ce cea mai mare parte a puterii ţării se află în mâinile premierului şi Parlamentului, preşedintele conduce forţele armate şi se poate opune legislaţiilor, poate semna tratate internaţionale şi poate numi oficiali de rang înalt în sectoarele securităţii şi judiciar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor