OMS: Revenirea alarmantă a poliomielitei este oficial o urgenţă de sănătate mondială

Pakistan: Vaccinări anti-poliomielită
Pakistan: Vaccinări anti-poliomielită (NARINDER NANU / AFP / Getty Images)

Poliomielita, una din cele mai serioase dar şi vaccinabile boli, este pe punctul de a reizbucni pe scară largă, a anunţat, luni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), declarând oficial că răspândirea bolii a devenit o urgenţă mondială.

Aproape eradicată în trecut, boala se răspândeşte cu ajutorul celor care călătoresc internaţional, în timp ce conflictele din zonele infestate opresc cadrele medicale de la vaccinarea copiilor.

Trei ţări – Pakistan, Syria şi Cameron - au permis răspândirea pe scară largă a virusului şi vor trebui să ia măsuri extraordinare pentru a opri răspândirea lui, a anunţat OMS.

OMS este alarmat că poliomielita se răspândeşte din Pakistan în Afganistan, din Siria în Irak şi din Camerun în Guinea Ecuatorială. S-a dovedit că adulţii „care călătoresc contribuie la această răspândire”, au declarat oficialii OMS la Geneva.

Eforturile de a împiedica răspândirea virusului sunt îngreunate în zonele de conflict. În Siria, unde virusul a apărut după aproape un deceniu, cadrele medicale nu au fost capabile să ajungă la copiii din zonele izolate de conflictul civil din ţară.

În zonele triburilor din Pakistan, unde guvernul se confruntă cu insurgenţele talibanilor, cadrele medicale care căutau copii pentru a-i vaccina au fost atacate şi chiar ucise.

Printre „măsurile extraordinare” recomandate de către OMS ţărilor aflate în situaţii de urgenţă sunt incluse reluarea eforturilor pentru a vaccina sau revaccina toţi copiii din aceste ţări, iar adulţii să fie obligaţi să prezinte un certificat de vaccinare pentru a putea călători.

Eşecul de a încetini răspândirea în continuare a virusului ar putea avea repercusiuni grave.

„Dacă virusul este reintrodus într-o zonă unde a fost eradicat ar putea deveni endemic din nou”, a declarat doctorul Bruce Aylward de la OMS.

„Ar putea deveni cu adevărat endemic în întreaga lume din nou”, a adăugat doctorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură