OMS anunţă o nouă urgenţă de sănătate globală. Ce este variola maimuţei şi unde sunt focarele?
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat miercuri că răspândirea crescândă a mpox (cunoscută anterior sub numele de variola maimuţei) în Africa reprezintă o urgenţă de sănătate globală, avertizând că virusul s-ar putea răspândi dincolo de frontierele internaţionale, transmite AP News.
Anunţul a fost făcut de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, după o reuniune a comitetului de urgenţă al agenţiei ONU pentru sănătate. Centrul african pentru prevenirea şi controlul bolilor a declarat, marţi, mpox o urgenţă de sănătate publică pe continent.
OMS a raportat că au existat peste 14.000 de cazuri şi 524 de decese în Africa în acest an, cifre care depăşesc deja numărul de cazuri şi decese de anul trecut. Până în prezent, mai mult de 96% din toate cazurile şi decesele sunt concentrate într-o singură ţară – Congo. Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi de răspândirea unei noi variante a virusului în această ţară, care ar putea fi mai uşor transmis între oameni.
Citiți și "Boala X": Oamenii de ştiinţă britanici încep să dezvolte vaccinuri împotriva unei noi pandemii
Iată o privire asupra a ceea ce ştim despre mpox şi despre măsurile care ar putea fi luate pentru a limita răspândirea sa:
Ce este mpox?
Mpox, cunoscut şi sub numele de variola maimuţei (monkeypox), a fost identificat pentru prima dată de oamenii de ştiinţă în 1958, când au fost raportate focare ale unei boli „asemănătoare variolei” la maimuţe. Până de curând, majoritatea cazurilor umane au fost observate la persoane din Africa Centrală şi de Vest care au avut contact strâns cu animale infectate. În 2022, s-a confirmat pentru prima dată că virusul se răspândeşte pe cale sexuală şi a declanşat epidemii în peste 70 de ţări care nu raportaseră anterior mpox.
Mpox face parte din aceeaşi familie de virusuri ca şi variola, dar provoacă simptome mai uşoare, precum febră, frisoane şi dureri corporale. Persoanele cu forme mai grave ale bolii pot dezvolta leziuni pe faţă, mâini, piept şi organele genitale.
Ce se întâmplă în Africa?
Numărul cazurilor a crescut dramatic. Săptămâna trecută, CDC Africa a raportat că mpox a fost detectat în cel puţin 13 ţări africane. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul cazurilor a crescut cu 160%, iar numărul deceselor a crescut cu 19%. La începutul acestui an, oamenii de ştiinţă au raportat apariţia unei noi forme de mpox într-un oraş minier congolez, care poate fi fatală pentru până la 10% dintre persoane şi se poate răspândi mai uşor.
Spre deosebire de focarele anterioare, în care leziunile erau observate în principal pe piept, mâini şi picioare, noua formă de mpox provoacă simptome mai uşoare şi leziuni pe organele genitale, făcând-o mai greu de depistat. Acest lucru înseamnă că oamenii pot transmite boala altora fără a fi conştienţi că sunt infectaţi.
OMS a declarat că mpox a fost identificat recent pentru prima dată în patru ţări din Africa de Est: Burundi, Kenya, Rwanda şi Uganda. Toate aceste focare au fost legate de epidemia din Congo. Tedros a exprimat îngrijorări cu privire la răspândirea continuă a bolii în Africa şi în afara acesteia.
În Coasta de Fildeş şi Africa de Sud, autorităţile sanitare au raportat focare ale unei variante mai puţin periculoase a mpox, care s-a răspândit în întreaga lume în 2022.
Ce înseamnă o declaraţie de urgenţă?
Declaraţia de urgenţă a OMS este destinată să mobilizeze agenţiile donatoare şi ţările pentru a acţiona. Totuşi, răspunsul global la declaraţiile anterioare a fost variat. Directorul general al CDC Africa, Dr. Jean Kaseya, a spus că declararea unei urgenţe de sănătate publică a fost menită „să ne mobilizeze instituţiile, voinţa colectivă şi resursele pentru a acţiona rapid şi decisiv”. El a solicitat ajutorul partenerilor internaţionali ai Africii, subliniind că numărul de cazuri în creştere a fost în mare parte ignorat.
„Este clar că strategiile actuale de control nu funcţionează şi că există o nevoie evidentă de mai multe resurse. Dacă o declaraţie de urgenţă globală este mecanismul necesar pentru a debloca aceste resurse, atunci aceasta este justificată”, a declarat Michael Marks, profesor de medicină la London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Citiți și Un medic avertizează: Epidemia de variola maimuţei evoluează după un tipar suspect de cunoscut
Ce este diferit la epidemia actuală din Africa comparativ cu epidemia din 2022?
În timpul epidemiei globale de mpox din 2022, bărbaţii homosexuali şi bisexuali au reprezentat majoritatea cazurilor, iar virusul a fost răspândit în principal prin contact apropiat, inclusiv prin sex. Deşi au fost observate forme similare în Africa, copiii sub 15 ani reprezintă acum mai mult de 70% din cazurile de mpox şi 85% din decese în Congo.
Înainte de reuniunea sa de urgenţă, Tedros a declarat că oficialii se confruntă cu mai multe focare de mpox în diferite ţări, cu „diferite moduri de transmitere şi diferite niveluri de risc”.
„Stoparea acestor focare va necesita un răspuns adaptat şi cuprinzător”, a afirmat el.
Greg Ramm, directorul Save the Children pentru Congo, a declarat că organizaţia este deosebit de îngrijorată de răspândirea mpox în taberele aglomerate pentru refugiaţi din estul Congo, menţionând că există 345.000 de copii „înghesuiţi în corturi în condiţii insalubre”. El a adăugat că sistemul de sănătate al ţării este deja „în colaps” din cauza malnutriţiei, rujeolei şi holerei.
Dr. Boghuma Titanji, medic specialist în boli infecţioase la Universitatea Emory, a declarat că nu este clar de ce copiii au fost afectaţi în mod disproporţionat de mpox în Congo. Ea a spus că ar putea fi din cauză că aceştia sunt mai sensibili la virus sau că factori sociali, precum supraaglomerarea şi expunerea la părinţi infectaţi, ar putea explica acest lucru.
Citiți și Franţa lansează un program pilot de vaccinare împotriva variolei maimuţei
Cum ar putea fi stopată epidemia de mpox?
Epidemia de mpox din 2022 din zeci de ţări a fost în mare parte oprită prin utilizarea vaccinurilor şi tratamentelor în ţările bogate, precum şi prin convingerea oamenilor să evite comportamentele riscante. Însă, în Africa, vaccinurile şi tratamentele au fost aproape inexistente. Marks a declarat că imunizarea ar ajuta probabil, inclusiv prin vaccinarea împotriva variolei, un virus înrudit.
„Avem nevoie de o cantitate mare de vaccin, astfel încât să putem vaccina populaţiile cele mai expuse la risc”, a spus el, adăugând că aceasta ar include lucrătorii în industria sexului, copiii şi adulţii care trăiesc în regiunile cu focare. Congo a declarat că se află în discuţii cu donatorii pentru posibile donaţii de vaccinuri şi a primit ajutor financiar din partea Marii Britanii şi a SUA.
OMS a deblocat deja 1,45 milioane USD din fondul său de urgenţă pentru a sprijini răspunsul la mpox în Africa, dar a specificat că are nevoie de o sumă iniţială de 15 milioane USD pentru finanţarea acestui răspuns.