Franţa lansează un program pilot de vaccinare împotriva variolei maimuţei

Variola maimuţei
Variola maimuţei (CDC / Getty Images)

Cinci farmacii franceze au fost autorizate să administreze vaccinuri împotriva variolei maimuţei, potrivit biroului ministrului Sănătăţii, Francois Braun.

Programul pilot a fost lansat miercuri în oraşele Lille, Paris, Marsilia şi Fréjus, relatează RFI.

Succesul demarării vaccinării în farmacii va fi evaluat după o perioadă de două săptămâni, înainte de o potenţială extindere a programului.

Farmaciile sunt situate în apropierea spitalelor, care pot stoca vaccinurile la -80°C, iar injecţiile sunt oferite celor mai expuse persoane la risc - homosexuali cu mai mulţi parteneri şi prostituate, care nu pot găsi întotdeauna un loc de programare în cele aproximativ o sută de centre de vaccinare deja deschise.

Începând cu 4 august, în Franţa au fost raportate peste 2.400 de cazuri de variola maimuţei.

Până la acea dată, doar 18.500 din cele 250.000 de persoane eligibile fuseseră vaccinate în cele 153 de centre de vaccinare din întreaga ţară.

Variola maimuţei este endemică de zeci de ani în centrul şi vestul Africii, dar din luna mai a fost raportată o creştere neobişnuită a numărului cazurilor în Europa şi America de Nord.

Mai multe decese au fost înregistrate în Africa şi două au fost raportate în Spania.

Transmis de obicei la om prin contactul cu animalele sălbatice, virusul responsabil de această zoonoză poate fi transmis şi prin contact direct cu leziunile cutanate sau mucoasele unei persoane bolnave, în special în timpul actului sexual, dar şi prin contactul cu lenjeria de pat, hainele, vasele şi prosoapele de baie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură