"Boala X": Oamenii de ştiinţă britanici încep să dezvolte vaccinuri împotriva unei noi pandemii

(Screenshot - Sky News)

Oamenii de ştiinţă britanici au început să dezvolte vaccinuri ca asigurare împotriva unei noi pandemii provocate de o "Boală X" necunoscută, informează Sky News.

Potrivit sursei citate, cercetările se desfăşoară în laboratorul guvernamental de înaltă securitate Porton Down din Wiltshire, în cadrul complexului de laboratoare de înaltă securitate Porton Down, de către o echipă de peste 200 de oameni de ştiinţă.

Aceştia au întocmit o listă cu virusurile animalelor care pot infecta oamenii şi care, în viitor, s-ar putea răspândi rapid în întreaga lume.

Nu se ştie care dintre virusuri va reuşi să pătrundă şi să declanşeze următoarea pandemie, motiv pentru care este menţionată doar ca "boala X".

"Ceea ce încercăm să facem aici este să ne asigurăm că ne pregătim astfel încât, în cazul în care vom avea o nouă boală X, un nou agent patogen, să fi făcut cât mai mult din această muncă în avans.

Să sperăm că o putem preveni [o pandemie]. Dar dacă nu putem şi trebuie să reacţionăm, atunci am început deja să dezvoltăm vaccinuri şi produse terapeutice pentru a o învinge", a declarat profesoara Dame Jenny Harries, şefa Agenţiei britanice de securitate sanitară (UKHSA).

Centrul de dezvoltare şi evaluare a vaccinurilor de la Porton Down a fost extins pentru a prelua această activitate. Iniţial, acesta s-a concentrat pe COVID şi pe testarea eficienţei vaccinurilor împotriva noilor variante.

Dar oamenii de ştiinţă de la centru sunt acum implicaţi în monitorizarea mai multor agenţi patogeni cu risc ridicat, inclusiv gripa aviară, variola maimuţei şi hantavirusul, o boală transmisă de rozătoare.

Un succes timpuriu este primul vaccin din lume împotriva febrei hemoragice Crimeea-Congo, o boală care se transmite prin căpuşe şi care are o rată de mortalitate de 30%. Tocmai au început testele clinice în fază incipientă, 24 de voluntari fiind aşteptaţi să testeze vaccinul.

Boala este din ce în ce mai frecventă în Europa, pe măsură ce temperaturile cresc la nivel global, iar unii călători s-au întors în Marea Britanie cu această infecţie.

Harries a declarat că schimbările climatice şi schimbările demografice fac ca o altă pandemie să devină mai probabilă.

"Observăm o creştere a riscului la nivel global. O parte din acest lucru este din cauza unor lucruri precum urbanizarea, unde este posibil ca virusul să sară la oameni [care trăiesc în apropiere], aşa cum am văzut cu gripa aviară.

Iar o parte din această situaţie este din cauza schimbărilor climatice, când de exemplu căpuşele şi ţânţarii care se mută în locuri unde înainte era frig şi acum devine din ce în ce mai cald.

Aşadar, aceasta este o agendă de risc în creştere. Dar este una pe care o putem folosi ştiinţa noastră în mod activ pentru a preveni impactul uman", a spus ea.

În prezent, gripa aviară este considerată a fi cea mai probabilă ameninţare pandemică.

Societatea Regală pentru Protecţia Păsărilor a declarat că cel puţin 30.000 de păsări marine au murit în Marea Britanie în această vară, în timp ce o tulpină mai virulentă a virusului H5N1 s-a răspândit în întreaga lume.

Există, de asemenea, dovezi de răspândire limitată la unele mamifere.

Patru persoane care lucrau în ferme avicole din Marea Britanie au fost, de asemenea, testate pozitiv, dar au fost doar uşor afectate.

UKHSA a început să monitorizeze persoanele aflate în contact strâns cu păsările, în cazul în care virusul se poate răspândi fără a provoca simptome.

Agenţia face parte dintr-un efort global de a dezvolta un vaccin în termen de 100 de zile de la recunoaşterea unui nou agent patogen ca având potenţial pandemic.

"Din punct de vedere istoric, acest lucru ar fi de neconceput. În mod normal, ar fi durat cinci sau zece ani. Pentru COVID a fost vorba de aproximativ 360 de zile. Aşadar, aceasta este o ambiţie foarte mare. Dar pentru unii viruşi, este cu siguranţă posibil", a declarat profesorul Harries.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură