Omagiu lui Bud Spencer: Adio Legendă! (video)

"Odată cu moartea lui Bud Spencer "dispare un mare interpret al cinematografiei noastre, care în cursul carierei sale îndelungate a distrat generaţii întregi, cucerind publicul cu marele său profesionalism" - ministrul italian al Culturii Dario Franceschini.
Bud Spencer (stânga) şi Terence Hill (dreapta) (biografieonline.it)
Simona Milea
29.06.2016

Miticul actor de filme de acţiune „Spaghetti western” care ne-a încântat ani de zile cu statura lui masivă care inspira în acelaşi timp bunătate a încetat din viaţă, luni 27.06 într-un spital din Roma, la 86 de ani.

Actorul italian Bud Spencer, al cărui nume real este Carlo Pedersoli, a avut o carieră foarte bogată, în care a jucat roluri dintre cele mai variate, de la thriller, până la drame şi de la comedii până la westernuri, însă rămâne în amintire mai ales pentru interpetările sale din filmele de acţiune în care a format un duo memorabil cu Terence Hill.

Într-o declaraţie pentru presa italiană, fiul lui Spencer, a anunţat astfel dispariţia popularului actor: "Tata a plecat în pace, la ora 18,15. Nu a suferit, ne-a avut pe toţi în jurul său şi ultimul său cuvânt a fost "mulţumesc".

Ultima apariţie a actorului în televiziune a avut loc în 2010, într-un serial Tv de ficţiune al Canalului 5 intitulat I delitti del cuoco (Crimele bucătarului), primind recunoaşterea mult aşteptată în Italia, cu o medale şi o diplomă pe care le-a primit la Napoli, oraşul său natal.

Cel mai cunoscut rol al actorului este cel din serialul Spaghetti Western, o comedie spumoasă unde l-a avut alături pe Mario Girotti, numele real al actorului Terence Hill, partenerul său de succes.

În România este foarte cunoscut din filmele în care a jucat rolul comisarului Piedone: Piedone, comisarul fără armă (1973), Comisarul Piedone la Hong-Kong (1975), Doi superpoliţişti (1976), I se spunea Buldozerul (1978), Piedone africanul (1978), Par şi impar (1978), Un şerif extraterestru (1979), Piedone în Egipt (1979), Toate mi se întâmplă numai mie (1980), Detectiv cu greutate (1993).

Din cauza fizicului său impunător, a început să lucreze în filme precum Quo Vadis? (1951), dar primul său rol important a fost acela al agresivului Nando din filmul lui Mario Monicelli Un eroe dei nostri tempi (Un erou al timpurilor noastre) în 1955.

În 1957 a plecat din Italia în America de Sud, unde a lucrat ca muncitor în construcţii. La întoarcerea în Italia şi-a încercat norocul în muzică compunând cântece pentru cântăreţi consacraţi precum Ornella Vanoni şi Nico Fidenco.

Întoarcerea sa la marele ecran s-a concretizat în filmul regizorului Giuseppe Colizzi Dio perdona...io no în 1967, (Dumnezeu iartă... eu nu), care a marcat tipul de personaj care va fi interpretat de Spencer, cel al unui “uriaş blând”.

Dar întâlnirea sa cu Terence Hill, l-a catapultat spre succes, dând naştere unui gen de film autentic: I Quattro dell'Ave Maria (1968), La collina degli stivali (Dealul cizmelor, 1969), Lo chiamavano Trinità (Îl numeau Trinitate, 1970), Continuavano a chiamarlo Trinità (Au continuat să-l numească Trinitate, 1971).

Cele mai recente filme western ale actorului sunt: Non c'e due senza quattro (Nu există doi fără patru, 1984) şi Botte di Natale (Pumni de Crăciun, 1994). În ultimii ani a filmat Cantando dietro i paraventi (Cântând în spatele paravanelor, 2003) di Ermanno Olmi şi în unele seriale de televiziune.

Carlo Pedersoli a vrut să intre în politică şi a fost prezent în 2005 la alegerile regionale din Lazio pe listele partidului Forza Italia al lui Silvio Berlusconi, dar nu a fost ales.

Ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini, a declarat că odată cu moartea lui Bud Spencer "dispare un mare interpret al cinematografiei noastre, care în cursul carierei sale îndelungate a distrat generaţii întregi, cucerind publicul cu marele său profesionalism". "Ciao Bud Spencer. Ne-ai dat atât de mult", a scris prim-ministrul Matteo Renzi într-un mesaj pe reţeaua de socializare Twitter.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor