Stanley Kubrick pregătea un film pentru copii înainte de moartea sa

Regizorul Stanley Kubrik
Regizorul Stanley Kubrik (youtube.com)

Înainte de moartea sa survenită în 1999 care a luat prin surprindere cercul său de prieteni, Stanley Kubrick se pregătea pentru primul său film pentru copii şi altul despre Al II-lea Război Mondial.

Prietenul şi fostul său asistent Emilio D Alessandro, care a fost omul de încredere al marelui regizor peste 30 de ani, a făcut recent această declaraţie - la fel de surprinzătoare ca de altfel întreaga viaţă a regizorului: Kubrick a înfăţişat în operele sale partea grea, întunecată şi plină de mistere a lumii.

Într-una dintre declaraţiile făcute în The Guardian, fostul asistent al lui Kubrick susţine că regizorul planificase o adaptare după Pinocchio şi cealaltă despre Montecassino, una dintre cele mai sângeroase bătălii din cel de Al II-lea Război Mondial. După spusele lui D Alessandro, Kubrick a avut în vedere aceste proiecte în timp ce turna ultimul său film ''Eyes Wide Shut'' - un labirint extrem de controversat, avându-i ca protagonişti pe Tom Cruise şi Nicole Kidman.

„Stanley a fost interesat să-l facă pe Pinocchio. M-a trimis să cumpăr cărţi în italiană cu privire la acest subiect”, a declarat D Alessandro.

„Dorea s-o facă în felul său, pentru că existau deja câteva variante ''Pinocchio''. Dorea să facă ceva cu adevărat grandios. Spunea: "Ar fi genial să-i fac pe copii să râdă şi să mă simt fericit turnând la Pinocchio”. "Şi-a dorit să facă acest proiect pentru nepotul său, să se bucure împreună cu el".

„Îşi adora familia”, menţionează D Alessandro. Regizorul a precizat că proiectul era complet diferit de A.I. „Inteligenţă Artificială”, un proiect de film science-fiction care propunea o versiune robot a lui Pinocchio, dar pe care Kubrick nu l-a terminat. După moartea sa, survenită oficial în somn din cauza unui infarct, proiectul a fost preluat de Steven Spielberg.

Stanley Kubrick este cunoscut pentru atmosfera apăsătoare a filmelor sale, încărcate de detalii misterioase şi semnificaţii obscure, deseori cifrate pe niveluri de înţelegere/iniţiere.

Creaţii precum Dr. Strangelove, A Clockwork Orange, The Shining, 2001, Space Oddysey 2001 dar şi Eyes Wide Shut au pus pe gânduri numeroase generaţii, producând scandaluri şi chiar curente sociale.

Kubrick este cunoscut pentru limbajul său cinematografic precis, care nu lăsa niciun amănunt la voia întâmplării, cât şi pentru dilemele morale fundamentale pe care le pune în creaţiile sale. Lumea lui Kubrick era bizară, conectată la forţe întunecate, în care oamenii erau mai degrabă jucării aflate la voia unor forţe greu de înţeles şi deloc benevolente.

Cunoscută fiind atenţia pe care o acorda celor mai mici detalii, cele două alegeri - Pinocchio şi Montecassino - sunt cu siguranţă două chei prin care Kubrick a dorit să mai transmită publicului său ceva din înţelegerea şi cunoştinţele sale despre lume.