Om de afaceri din Republica Moldova: Atâta timp cât nu avem justiţie, stagnăm numai din cauza corupţiei
alte articole
De mai bine de 20 de ani, omul de afaceri Valentin Eşanu, preşedinte al Asociaţiei Patronale a Metalelor, conduce o companie care colectează fier vechi. După ce în 2013, acesta a solicitat eliminarea monopolului întreprinderii Metalferos asupra exportului de metale feroase şi neferoase, au început necazurile.
Mai mult decât atât, după doi ani de arest preventiv, învinuit de evaziune fiscală, Valentin Eşanu a fost eliberat sub control judiciar, însă, consideră acesta, dosarele penale intentate pe numele său au fost deschise la comanda fostei guvernări democrate.
De fapt, a specificat Eşanu, guvernarea democrată a încercat atunci să-i dea o lecţie lui şi celorlalţi care vor încerca să susţină politicieni care luptă cu regimul oligarhic de la Chişinău, dându-le de înţeles că vor ajunge la puşcărie.
Într-un interviu pentru Europa Liberă, Eşanu a explicat că în anul 2013, Partidul Democrat „a vrut să-mi preia afacerea. Au vrut să mi-o preia atunci Andronachi, Plahotniuc şi am fost nevoit să ies în stradă la proteste pentru a-mi apăra afacerea”. Omul de afaceri a mai specificat că în Moldova o afacere prosperă mereu se află în vizorul cuiva. M-au lăsat până afacerea era bine pusă pe picioare şi au încercat s-o preia.”
Explicând că afacerea sa nu reprezenta concurenţă în faţa companiei Metalferos, Valentin Eşanu a punctat că iniţial putea exporta doar prin Metalferos, deoarece în Republica Moldova există monopol la piaţa metalelor feroase şi neferoase şi dreptul de a exporta metale îl deţine numai compania Metalferos. „Noi am avut legătură directă începând din anul 2002, când s-a creat Metalferos.”
„Societatea pe acţiuni Metalferos din 2002 şi până la momentul actual, în ziua de azi, serveşte un grup de persoane care se îmbogăţeşte ilicit. Anual se fură, se preia de la oameni în jur de 900 de milioane de lei prin compania Metalferos”, a declarat Eşanu.
În context, acesta a subliniat că a ajuns la astfel de sume în urma unui calcul „foarte simplu” - „se ia bursa de piaţă sau contractul cuiva semnat cu Metalferos, să presupunem cu Uzina metalurgică de la Râbniţa. Noi contractele le ştim cu ce preţ şi preţul care îl achităm noi, preţul care îl au ei şi diferenţa de sumă de bani şi cantitatea de metal exportată anual sau lunar şi rezultă suma aceasta”.
Eşanu a adăugat că cei de la Metalferos „sunt protejaţi legal” şi toată activitatea lor se face cu ajutorul instituţiilor statului – Inspectoratul Fiscal, Poliţie, Procuratură etc. Totodată, acesta a ţinut să puncteze că nu s-a făcut niciodată un control total la Metalferos pentru ca cetăţenii să afle ce profit au.
În contextul în care guvernarea s-a schimbat, se presupune că ar urma să se facă nişte analize mai aprofundate în acest sens, însă, a punctat omul de afaceri, directorul interimar al companiei Metalferos, numit acum o lună, este tot omul vechiului regim, care anterior a fost director la o filială a Metalferos şi, „de fapt, el este numit de formă, în realitate altcineva conduce Metalferos. Sunt cei care au condus până acum, în continuare tot aceia conduc”.
Specificând că noua guvernare este totuşi o speranţă pentru moldoveni, Eşanu a menţionat că „am scăpat de regimul oligarhic şi mergem pe un drum drept, mergem pe un drum european, avem nevoie de o justiţie corectă care să facă dreptate. Atâta timp cât nu avem justiţie, noi nu putem promova, o să stagnăm numai din cauza corupţiei”.