Promo-LEX despre finanţarea partidelor politice: Rata de prezentare a Rapoartelor financiare rămâne a fi una înaltă
Monitorizarea finanţelor partidelor politice rămâne una din priorităţile Asociaţiei Promo-LEX, fiind realizată în scopul îmbunătăţirii practicilor existente în domeniu şi prevenirii cazurilor de încălcare a legislaţiei, promovând bunele practici în materie de raportare financiară de către partidele politice.
Astfel, vineri 23 august 2019, Asociaţia Promo-LEX a făcut public Raportul „Finanţarea partidelor politice în Republica Moldova”, semestrul I, anul 2019”. Potrivit Raportului, rata de prezentare a Rapoartelor financiare de către partidele politice rămâne a fi una înaltă - 91,30 % pentru semestrul I, 2019, cifrele pentru anii precedenţi fiind de 96% (2018) şi 93% (2017), partidele politice urmând să depună efort în vederea îmbunătăţirii calităţii raportării.
Conform rapoartelor anuale prezentate la Comisia Electorală Centrală (CEC), din 42 de formaţiuni politice vizate, 25 au indicat venituri în sumă de 50.734.049 lei şi un total al soldului iniţial de 81.921.417 lei. Alte 17 partide nu au indicat venituri şi cheltuieli.
Dintre partidele cu o singură sursă de venit fac parte 8 formaţiuni, care au mizat în semestrul I al anului 2019 în exclusivitate pe finanţarea de la bugetul de stat. Altele 12 au indicat surse mai diversificate precum cotizaţii sau donaţi (din partea pers. fizice/juridice, materiale), dar şi subvenţii sau alte venituri.
Donaţiile în numerar continuă să fie una din sursele principale ale donaţiilor către partidele politice, dar colectarea acestora cu sau în lipsa utilizării echipamentelor de casă şi control (ECC) conform prevederilor legale stabilite de Serviciul Fiscal de Stat (SFS), rămâne a fi în zona necunoscutului, se arată într-un comnicat Promo-LEX.
Totodată, experţii Promo-LEX reiterează faptul că CEC are suficiente mecanisme şi pârghii pentru a verifica dacă ECC sunt utilizate, inclusiv dacă este cazul să verifice autenticitatea semnăturilor donatorilor. Mai mult decât atât, respectarea legislaţiei din perspectiva utilizării ECC în conformitate cu actele normative aprobate de SFS, rămâne a fi şi responsabilitatea instituţiei.
Una din recomandările formulate şi reiterate de către Promo-LEX prevede sau necesitatea modificării Regulamentului, astfel încât colectarea donaţiilor similar colectării cotizaţiilor să fie făcută prin eliberarea bonurilor de plată sau stabilirea cazurilor când prevederile legislaţiei sunt încălcate, cercetarea acestor cazuri şi aplicarea sancţiunilor de rigoare. Astfel de acţiuni ar spori gradul de transparenţă şi echitate în procesul de finanţare a partidelor politice din Republica Moldova.
„În rezultatul comparării cheltuielilor raportate la CEC cu cele estimate de către Asociaţie Promo-LEX, constatăm că 7 partide politice nu au raportat cheltuieli în sumă de 7 266 559 lei (categoria de cheltuieli pentru evenimente publice, tradiţional a fost cea mai netransparentă, potrivit constatărilor).
Imperfecţiunea modelului de raport financiar propus de către CEC obstrucţionează în continuare accesul la plenitudinea informaţiilor financiare.
Lipsa în formularele de rapoarte financiare ale rubricilor destinate categoriilor de cheltuieli precum „consultanţă politică”, „recompense pentru voluntari şi agitatori”, dar şi lipsa sub-categoriilor precum “cheltuieli pentru panouri stradale”, “cheltuieli pentru publicitate electronică”, “cheltuieli pentru publicitate promoţională”, “presa scrisă”, le permit subiecţilor raportării să generalizeze datele, minimizând transparenţa cheltuielilor pe categoriile de cheltuieli menţionate”, au conchis experţii.