Olteanu: BNR discută cu băncile pentru asigurarea cadrului necesar atragerii de resurse în lei
alte articole
Banca Naţională a României (BNR) poartă discuţii cu băncile comerciale cu privire la asigurarea unui cadru legislativ care să permită atragerea de resurse în lei, a declarat luni viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.
”În ceea ce priveşte utilizarea monedei naţionale în finanţarea economiei, cel puţin un element fundamental urmează a fi rezolvat, şi anume asigurarea finanţării stabile pe termen lung. Vorbim aici de necesitatea unui cadru instituţional. În acest sens, sunt discuţii pe care noi ca reglementator, ca autoritate publică, le purtăm cu băncile comerciale, referitoare la nevoia de cadru legislativ, care să sprijine misiunea în ceea ce priveşte atragerea de resurse financiare în lei”, a declarat Bogdan Olteanu în cadrul conferinţei "Rolul finanţării în monedă naţională pentru creştere sustenabilă a economiei", organizată de publicaţia Finanţiştii la BNR.
Reprezentantul BNR a precizat că, în ceea ce priveşte crearea cadrului de acceaptare socială, este nevoie de o schimbare psihologică pentru a acepta pe scară largă, în masă, în întreaga economie finanţarea în monedă naţională.
De asemenea, Oltaneu a declarat că un al doilea element care trebuie luat în consideraţie, până la luarea unei decizii şi apoi până la implementare, îl reprezintă calendarul trecerii la moneda euro.
”Aşteptăm ca, după stabilizarea situaţiei politice ulterior alegerilor parlamentare, mediul politic să ia o decizie referitoare la un asemenea calendar, cleandar realist atât în ceea ce priveşte situaţia din zona euro, cât mai ales în ce priveşte situaţia de la noi pentru crearea aunei convergenţe reale, dar şi îndeplinirea condiţiilor formale. Odată gândit un asemenea calendar, odată negociat şi acceptat de elite şi de public, rămâne să fie gândite toate aceste scheme de finanţare”, a spus Olteanu.
Referitor la perspectiva reglementării, viceguveratorul BNR a declarat că acesta este una de întărire a constrângerilor în ceea ce priveşte reglementarea creditului acordat în monede străine, exotice sau în euro. ”Nu este neapărat o perspectivă naţională. Abordarea la nivel naţional a fost aceasta şi cu ani în urmă. De curând, abordarea internaţională, europeană, este în acest spirit”, a mai spus Olteanu.