Analişti politici: În Moldova se mimează lupta cu corupţia pentru a impresiona Uniunea Europeană

Centrul Naţional Anticorupţie din R.Moldova ar încearca să sustragă atenţia de la marile probleme cu care se confruntă ţara în ultima perioadă, iar dosarul privind trucarea licitaţiilor, în care sunt vizaţi mai mulţi directori de spitale din ţară, nu este decât un show. Acesta este punctul de vedere al mai multor analişti politici de la Chişinău, care nu cred că anchetarea acestui caz va fi obiectivă.
(FRANK RUMPENHORST/AFP/Getty Images)
Maria Maevschi
15.04.2015

Centrul Naţional Anticorupţie ar încearca să sustragă atenţia de la marile probleme cu care se confruntă Republica Moldova în ultima perioadă, iar dosarul privind trucarea licitaţiilor, în care sunt vizaţi mai mulţi directori de spitale din ţară, nu este decât un show. Acesta este punctul de vedere al mai multor analişti politici de la Chişinău, care nu cred că anchetarea acestui caz va fi obiectivă.

„Există asemenea tehnici, se mai face un show pe altă dimensiune ca să se uite de problemele serioase, furtul de la Banca de Economii, miliardul de euro care trebuieşte întors înapoi”, a declarat într-un interviu pentru Jurnal TV, analistul Valentin Dolganiuc.

Dolganiuc nu exclude varianta că ar putea fi vorba şi de o răfuială politică, deşi pare că se mimează lupta cu corupţia pentru a impresiona Uniunea Europeană.

„O altă motivaţie ar fi să arate Uniunii Europene că Republica Moldova a început lupta cu acest flagel numit corupţia. Toate celelalte percheziţii şi descinderi nu au finalizat cu nimic. Au fost folosite doar ca nişte dosare de presiune asupra oponenţilor politici. Se doreşte strangularea acestui partid politic (PLDM – n.r.), dar nu a partidului politic cât a lui Vlad Filat”, a adăugat Dolganiuc.

În încercarea de a tăinui adevăratele furturi ale marilor corupţi, aflate în vârful piramidei, CNA încearcă să sustragă atenţia publică, susţin analiştii.

„Sunt încercări de a sustrage atenţia publică de la adevăratele crime comise de capii regimurilor de astăzi, de capii hoţiei şi corupţiei din Moldova. Aici mă refer în primul rând la jaful de la BEM, la aceste iniţiative anti-democratice şi anti-europene de a introduce cenzura în RM, la proiectul noului buget, în care se conţin prevederi absolut neverosimile. Aceste descinderi ale centrului bat nu în vârful piramidei corupţionale a RM, dar cu mult mai jos. Atâta timp cât nu vor fi traşi la răspundere cei care sunt inspiratorii, organizatorii şi beneficiarii principali ai acestui sistem corupt, toate aceste acţiuni vor semăna a imitarea luptei cu corupţia”, a precizat analistul Alexei Tulbure.

Fiind contactată de Jurnal TV, şefa Serviciului de presă al CNA nu a dorit să comenteze afirmaţiile celor doi analişti, subliniind că CNA nu face decât să-şi îndeplinească atribuţiile în conformitate cu legislaţia RM.

Precizăm că săptămâna trecută, ofiţerii şi procurorii anticorupţie au efectuat 69 de percheziţii, în urma cărora au fost reţinuţi 16 medici, dintre care cei mai mulţi se află în arest la domiciliu, iar fostul ministru al Sănătăţii, Andrei Usatîi, şi-a petrecut sărbătorile după gratii, unde se află şi în prezent.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor