Olandezii decid în privinţa acordului de asociere UE-Ucraina
alte articole
Sondajele prevăd o victorie lejeră pentru cei care se opun ratificării acordului de asociere, care urmăreşte să întărească dialogul politic, precum şi schimburile economice şi comerciale între UE şi Ucraina, arată Agerpres.
”Ideile sunt foarte divizate şi în acelaşi timp există un grup mare care nu şi-a format opinia”, potrivit institutului de sondare Ipsos. Dacă 37 % dintre persoanele intervievate se declară pentru NU, 33 % intenţionau să voteze DA, restul fiind indecişi.
Votul este urmărit cu nelinişte în Ucraina, unde refuzul fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici în 2013 de a semna acest acord a provocat revolta proeuropeană din Piaţa Independenţei (Maidan) şi căderea guvernului său.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko s-a declarat încrezător că olandezii vor opta în favoarea unui acord, dar a avertizat împotriva luării ţării sale ca ostatic ”printr-o discuţie internă în Olanda asupra viitorului Uniunii Europene”.
”Pentru noi, Ucraina nu face nicio diferenţă', admiseseră săptămâna trecută asociaţiile euroscepticilor care au strâns 300.000 de semnături pentru a invita la organizarea acestui vot, pe baza unei noi legi care autorizează olandezii să se exprime asupra deciziilor legislative.
”Un referendum asupra unei ieşiri din Europa nu este încă posibil şi de aceea noi profităm de toate oportunităţile pentru a plasa relaţia UE-Olanda sub tensiune”, declarase preşedintele comitetului care a strâns semnăturile, Arjan van Dixhoorn, cotidianului NRC.Next.
Acest acord nu este decât un exemplu în plus al unui Bruxelles birocratic şi tehnocrat care a pierdut contactul cu cetăţenii săi, asigură grupul.
Olanda este ultima ţară din UE care nu a ratificat acordul, deşi acesta fusese aprobat de Parlament.
Votul, care nu va fi validat decât printr-o participare de peste 30 %, nu este constrângător, guvernul olandez declarând că aşteaptă rezultate înainte de a decide calea pe care o va urma.
Reamintim că fostul comisar european, actualmente consilier prezidenţial Leonard Orban declara ieri în cadrul unei conferinţe că numărul olandezilor care s-ar putea pronunţa împotriva acordului de Asociere depăşeşte 55%.
Săptămâna trecută, premierul olandez Mark Rutte, a cărui ţară deţine şi preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, a declarat că Ucraina nu ar trebui niciodată să adere la UE. „Noi credem că Ucraina trebuie să întreţină bune relaţii şi cu Europa, şi cu Rusia. Asta nu ar fi cazul dacă Ucraina ar adera la UE”, a declarat premierul Mark Rutte.
Tot în ajun de referendumul din Olanda, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko s-a văzut implicat direct în scandalul Panama Papers, investigaţiile care au scos la iveală că mai multe importante figuri internaţionale ascund şi spală bani în zone off-shore.