Olanda creează un grup pentru evaluarea riscurilor reprezentate de furnizorii tehnologiei 5G

(Nicolas Asfouri/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
15.04.2019

Guvernul olandez a declarat luni că va înfiinţa un grup de lucru special pentru a evalua potenţialele riscuri privind securitatea generate de furnizorii de tehnologie pentru reţelele de ultimă generaţie 5G, potrivit Reuters.

“Grupul de lucru analizează vulnerabilitatea reţelelor 5G în faţa abuzurilor comise de furnizorii de tehnologie şi evaluează ce fel de măsuri sunt necesare pentru a limita aceste riscuri”, a precizat ministrul olandez al Justiţiei, Ferdinand Grapperhaus, într-un document adresat Parlamentului ţării.

Anunţul olandezilor a fost făcut după ce SUA a încercat să convingă aliaţii că firma de telecomunicaţii Huawei reprezintă un risc pentru securitatea naţională şi ca urmare aceştia să nu mai utilizeze echipamente Huawei în construirea reţelelor lor naţionale 5G.

Recent, Departamentul de Justiţie al SUA a făcut publice acuzaţiile din două dosare deschise împotriva Huawei Technologies Co Ltd., a câtorva dintre filialele sale şi împotriva directorului financiar al Huawei, Meng Wanzhou, care a fost arestată în Canada în decembrie 2018, la cererea SUA. Astfel, Huawei este acuzată de SUA de inducerea în eroare a unor bănci şi a autorităţilor americane cu privire la relaţia dintre compania Skycom Tech din Hong Kong şi Huawei Device USA Inc pentru a vinde echipamente în Iran, încălcând astfel regimul de sancţiuni aplicat de Washington împotriva Teheranului. În plus, procurorii au acuzat-o pe Meng că a comis fraudă şi a indus în eroare diverse bănci, susţinând că Huawei nu avea legături cu Skycom.

Într-un caz separat, în Seattle, Departamentul de Justiţie a dezvăluit zece capete de acuzare împotriva Huawei pentru furt de secrete comerciale, fraudă financiară şi obstrucţionarea justiţiei şi vizează aparentul furt de tehnologie robotică de la T-Mobile US, al cărui acţionar majoritar este compania germană Deutsche Telekom AG.

Dar în demersurile sale, SUA a primit la sfârşitul lunii martie o lovitură puternică din partea UE. La doar câteva zile după ce Beijingul a anexat în mod oficial Italia în Iniţiativa sa Centura şi Drumul (ICD), blocul a decis să respingă eforturile Washingtonului de a înlătura prezenţa tehnologiei Huawei de pe piaţa globală 5G. În primul rând, capitalele UE au respins individual în unanimitate avertizările SUA că Huawei prezintă un risc pentru securitatea naţională şi au refuzat să elimine utilizarea echipamentelor Huawei în construirea reţelelor lor naţionale 5G. Iar în 26 martie, Comisia Europeană a îmbrăţişat în mod tacit Huawei prin faptul că a refuzat să recomande ca statele membre să excludă compania, o recomandare făcută în cadrul unui set de linii directoare privind securitatea, a precizat Reuters.

De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motiv de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor