Oficiali din 20 de ţări discută în Canada despre criza nord-coreeană. Rusia şi China absente

Kim Jong-un arată înspre ceea ce este considerată a fi o rachetă balistică lansată dintr-un submarin în apropiere de Sinpo, coasta nord-estică a Coreei de Nord, 9 mai 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.01.2018

Miniştri de externe din 20 de naţiuni vor discuta marţi, în Vancouver, despre programele nord-coreene de rachete balistice şi arme nucleare. Absenţa Chinei de la întâlnire ridică semne de întrebare cu privire la eficienţa oricărui potenţial acord.

Întâlnirea de o zi a Grupului Vancouver, co-organizată de Canada şi SUA, are scopul de a intensifica presiunea diplomatică şi financiară asupra Phenianului, pentru a forţa regimul comunist să renunţe la programul său de arme nucleare.

Totodată, întâlnirea are loc pe fondul unor semnale de calmare a tensiunilor în Peninsula Coreeană, după ce oficiali din Coreea de Nord şi de Sud s-au întâlnit recent pentru prima dată în doi ani şi după ce Phenianul a convenit să trimită atleţi la Jocurile Olimpice de Iarnă din Pyeongchang.

În acelaşi timp, tensiunile dintre Washington şi Phenian, care a susţinut că a testat cu succes rachete balistice capabile să livreze focoase nucleare în orice punct al Statelor Unite, par să se fi calmat de asemenea.

Dar SUA – care va evalua la întâlnirea din Canada eficienţa sancţiunilor curente aplicate împotriva regimului comunist nord-coreean şi va explora posibilitatea aplicării unor sancţiuni suplimentare – rămâne sceptică cu privire la faptul că Phenianul este pregătit să negocieze renunţarea la programele sale de arme.

În context, în weekend, o alarmă falsă declanşată în Hawaii cu privire la un atac cu rachete a generat panică în rândul locuitorilor, iar preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a afirmat fiecare separat că are pe masă cel mai mare buton de lansare a unui atac nuclear.

Aşa-numitul Grup Vancouver este alcătuit din 20 de ţări care au luptat în Războiul Coreean din 1950-1953. Ele includ Australia, Marea Britanie, Franţa, India, Japonia, Filipine şi Coreea de Sud. Oficiali militari vor fi de asemenea prezenţi la întâlnire.

Mulţi au contestat utilitatea unei conferinţe la care China – principalul aliat al Phenianului - şi Rusia sunt absente.

Totuşi, diverşi oficiali au precizat că ambele ţări, care au drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, vor fi informate ulterior cu privire la această întâlnire.

China şi Rusia “vor juca un rol important în realizarea păcii în Peninsula Coreeană”, a afirmat săptămâna trecută premierul canadian Justin Trudeau.

Luni, în cadrul conferinţei de presă anuale, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a atacat în repetate rânduri SUA, acuzând Washingtonul că lansează ultimatumuri şi eşuează să recunoască “realitatea lumii multipolare ce ia naştere”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor