Kim Jong-un pregăteşte testarea celei mai mari rachete ICBM din arsenalul nord-coreean
alte articole
Regimul comunist de la Phenian s-ar pregăti deja pentru testarea unei noi rachete, care este în construcţie pe moment şi care, aparent, va fi cea mai mare rachetă în arsenalul Coreei de Nord, a afirmat un dezertor care ar fi familiar cu programul de rachete al Coreei de Nord.
Raportul a fost publicat la o zi după ce Kim a avertizat că ţara sa va începe în curând producerea de arme nucleare în masă şi a cerut Coreei de Sud să participe la un dialog absolut necesar înaintea Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2018, care vor avea loc în oraşul sud-coreean Pyeongchang.
Potrivit unor rapoarte media, apelul lui Kim pentru un dialog face parte dintr-o strategie de subminare a relaţiilor dintre preşedintele sud-coreean liberal Moon Jae-in şi omologul său american Donald Trump. Un oficial rus a afirmat marţi că discuţiile de nivel înalt dintre cei doi lideri coreeni ar putea calma tensiunile din peninsulă.
În acelaşi timp, Kim a avertizat SUA că “butonul pentru lansarea unui atac nuclear nu este niciodată departe de biroul său”.
Potrivit publicaţiei The Telegraph:
“Kim Jong-un a ordonat experţilor nord-coreeni să construiască o rachetă care va fi cea mai mare în arsenalul regimului şi care să fie pregătită pentru lansare în 9 septembrie, cea de-a 70-a aniversare a înfiinţării republicii, potrivit unui dezertor.
“Declaraţia sa sugerează că liderul nord-coreean ar fi emis un ordin în cadrul unei întâlniri de două zile cu lideri militari seniori şi experţi pe problemele Phenianului la mijlocul lunii decembrie [2017].
“Dezertorul nu a fost numit, dar a fost descris de ziarul nipon Mainichi ca fiind o persoană implicată în programul de rachete al regimului şi care are legături cu unele contacte din Coreea de Nord.
“El a declarat publicaţiei că racheta va fi numită Unha-4 şi va fi o versiune mai mare a rachetei Unha-3, un vehicul despre care Coreea de Nord susţine că este o rachetă proiectată să plaseze sateliţi pe orbită”.
O rachetă Unha-3 a fost lansată cu succes de la poligonul Sohae, în partea nord-vestică a ţării, în februarie 2016. Se crede că racheta a plasat un satelit mic pe orbită, însă experţii nu au reuşit să detecteze nicio transmisiune din partea acelui satelit.
Coreea de Nord insistă că are dreptul de a opera rachete şi sateliţi, deşi Consiliul de Securitate al ONU a condamnat lansările de rachete Unha-3 pe motiv că aceste vehicule sunt, în esenţă, rachete de rază lungă, modificate, adăugând că Phenianul foloseşte testele pentru a-şi dezvolta capabilităţile de lansare a unor atacuri intercontinentale.
În ultima perioadă, Coreea de Sud a confiscat două nave suspectate că ar încălca sancţiunile ONU ce interzic transferul de materii prime energetice către nave nord-coreene.
Unele petroliere ruseşti au fost, de asemenea, acuzate că vând petrol unor vase care navigau sub pavilion nord-coreean.
Noua rachetă va fi mai mare decât Unha-3, care are o lungime de aproximativ 30 de metri şi are la bază tehnologia folosită la racheta balistică Scud în perioada fostei Uniuni Sovietice. Dezertorul nord-coreean a mai declarat că dezvoltarea corpului rachetei Unha-4 este practic finalizată, adăugând că experţii vor avea nevoie de alte 6 luni pentru a pregăti noua armă pentru lansare.
În timp ce Phenianul a făcut progrese semnificative înceea ce priveşte dezvoltarea tehnologiei sale pentru rachete balistice intercontinentale, unii analişti consideră că experţii lui Kim încă nu au ajuns la nivelul în care să poată proteja un focos de căldură intensă provocată în timpul reintrării în atmosferă a unei rachete.
Noile rapoarte media coincid cu publicarea, de către Institutul Sejong din Coreea de Sud, a unui studiu care avertizează că Nordul va trebui în continuare să demonstreze că rachetele sale balistice intercontinentale (ICBM) pot acoperi întreaga traiectorie a unei astfel de rachete în timp ce transportă un focos.
“Cel de-al şaptelea test nuclear al Nordului ar putea să aibă loc nu în subteran ci deasupra Pacificului”, a susţinut în raport Cheong Seong-chang, un analist senior de la Institutul Sejong.