Oficial ONU: Nu vă aşteptaţi ca forţele de menţinere a păcii ale Naţiunilor Unite să oprească războaiele

Subsecretarul general al ONU pentru operaţiuni de pace, Jean-Pierre Lacroix (Getty Images)
Redacţia
24.05.2024

Lumea nu se poate baza pe forţele de menţinere a păcii ale ONU pentru a opri războaiele, fie că este vorba de Gaza sau de alte zone de conflict activ, a declarat subsecretarul general al ONU pentru operaţiuni de pace Jean-Pierre Lacroix, citând limitările inerente ale celebrelor Căşti Albastre, transmite France 24 .

Potrivit lui Lacroix, o misiune în teritoriile palestiniene ocupate, de exemplu, este doar "foarte, foarte, foarte, ipotetică".

Liga Arabă a cerut o astfel de desfăşurare.

Dar Lacroix a spus că lipsesc toate condiţiile de bază: o încetare a focului, un acord din partea părţilor aflate în conflict pentru a accepta trupele ONU şi autorizarea din partea unui Consiliu de Securitate al ONU profund divizat.

Franţa şi Rusia, membre ale Consiliului de Securitate al ONU, se numără printre cei care discută, de asemenea, despre un rol al forţelor de menţinere a păcii ale ONU în Gaza, odată ce operaţiunea militară a Israelului de distrugere a grupului militant Hamas se va încheia.

Ideea ar fi trimiterea de trupe prin intermediul unei operaţiuni de menţinere a păcii a ONU existente pentru Orientul Mijlociu, cunoscută sub numele de UNTSO, care a fost înfiinţată în 1948 şi care are încă un mic contingent neînarmat desfăşurat în Liban.

Şi acest lucru pare extrem de speculativ, nu în ultimul rând pentru că UNTSO nu este înarmată.

"Menţinerea păcii are limitele sale", a declarat Lacroix. Iar "impunerea păcii" nu face parte din mandatul trupelor ONU.

Misiunile de menţinere a păcii ale ONU s-au confruntat cu critici, în special în cadrul desfăşurărilor africane, pentru că nu au făcut suficient de mult pentru a se proteja împotriva extremiştilor înarmaţi.

Lacroix a declarat că organismul mondial, care îşi va sărbători Ziua Internaţională Anuală a Căştilor Albastre la 29 mai, "trebuie, desigur, să continue să se adapteze".

Dar transformarea trupelor ONU - soldaţi antrenaţi care se diferenţiază de forţele beligerante prin purtarea căştilor albastre ale ONU - într-un organism de luptă împotriva războiului "nu este realistă sau de dorit".

"Impunerea păcii este [...] un sinonim pentru a duce un război. Multe state din Consiliul de Securitate s-ar opune acestui lucru", a declarat Lacroix.

Parteneriat

Uneori, pacea necesită "impunerea", a spus el, dar acest lucru poate fi realizat în parteneriat cu alte grupări care nu necesită prezenţa efectivă a ONU pe teren.

În Haiti, o forţă condusă de Kenia - autorizată de Consiliul de Securitate, dar care nu se desfăşoară sub pavilionul ONU - urmează să sosească în curând pentru a impune ordinea după luni de haos între bande.

"Acestea sunt lecţii pe care le învăţăm", a declarat Lacroix.

Într-un alt caz, Consiliul de Securitate a adoptat în decembrie anul trecut o rezoluţie care autorizează sprijinul financiar pentru operaţiunile de menţinere a păcii conduse de Uniunea Africană.

"Nu este vorba de a înlocui un model cu altul", ci de a se asigura că "la o varietate mai mare de situaţii", comunitatea internaţională este "mai capabilă să răspundă", a declarat Lacroix.

Iar într-un peisaj din ce în ce mai complicat, forţele de menţinere a păcii ale ONU nu au uneori de ales decât să se retragă.

În octombrie 2023, soldaţii ONU şi-au evacuat tabăra din nordul instabil al Mali, pe fondul luptelor jihadiste şi separatiste. Conducătorii militari din Mali, care au preluat puterea în 2020, au ordonat plecarea trupelor ONU, spunând că forţele de menţinere a păcii au eşuat.

În luna aprilie a acestui an, forţele de menţinere a păcii ale ONU au părăsit bazele din provincia rebelă Jivu de Sud din Republica Democrată Congo, după o prezenţă de peste 20 de ani. Operaţiunile au continuat în provinciile Kivu de Nord şi Ituri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor