Ministerul Adevărului: UE hotărâtă să combată “fake news”, se ajută de o “reţea independentă de verificare a faptelor”

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker (st) şi miliardarul ungaro-american George Soros. (Getty Images)
Andrei Popescu
30.04.2018

Comisia Europeană a propus noi măsuri de contracarare a dezinformării şi aşa-ziselor ştiri false (fake news) în mediul online, inclusiv un cod de practică la nivelul UE privind dezinformarea şi sprijinirea unei “reţele independente de verificare a faptelor”.

Comisia a anunţat noua propunere în cursul săptămânii trecute, susţinând că noile măsuri vor “stimula jurnalismul de calitate şi vor promova competenţa în mass media”, potrivit unui comunicat de presă publicat pe website-ul Comisiei.

“Transformarea ştirilor false şi a dezinformării online în arme reprezintă o ameninţare gravă la adresa securităţii societăţilor noastre. Subminarea canalelor de încredere pentru a răspândi un conţinut dăunător şi dezbinător necesită un răspuns clar bazat pe intensificarea transparenţei, monitorizării şi tragerii la răspundere”, a declarat Sir Julian King, comisar responsabil pentru securitatea Uniunii Europene.

“Platformele de pe Internet au un rol vital în combaterea abuzurilor comise împotriva infrastructurii de către actori ostili şi în menţinerea siguranţei utilizatorilor şi a societăţii”, a adăugat el.

Noile măsuri urmăresc să mărească gradul de transparenţă al reclamelor politice pe reţelele de socializare şi să creeze o Reţea Independentă de Verificare a Faptelor (RIVF).

RIVF a fost creată de Institutul Poynter din SUA care, potrivit website-ului său, este finanţat de diverse fundaţii – inclusiv Fundaţia pentru o Societate Deschisă a miliardarului de stânga George Soros.

Alte câteva servicii de “verificare a faptelor”, inclusiv German Correctiv, au fost de asemenea asociate cu Soros şi Fundaţia pentru o Societate Deschisă.

UE şi, de asemenea, diverse ţări individuale din blocul european precum Germania şi Suedia, au pus multă presiune pe giganţi social media – precum Google şi Facebook – pentru a combate pe platformele lor aşa-zisele “ştiri false” şi “discursurile care incită la ură”.

Legătura dintre George Soros şi planurile Comisiei Europene de a combate fake news-urile ar putea da naştere unor întrebări.

După o campanie intensă desfăşurată de guvernul ungar împotriva influenţei miliardarului de stânga George Soros, Universitatea Central Europeană a acestuia a anunţat intenţia de a se muta din Budapesta în Viena.

Universitatea Central Europeană (UCE) a fost supusă unor presiuni intense de către guvernul premierului ungar Viktor Orban, care a afirmat anterior că nu este corect să se permită ca instituţia să emită diplome ungare şi americane atâta timp cât nu are un sediu în Statele Unite. Dar între timp, universitatea a creat o sucursală în statul american New York.

Orban a denunţat influenţa lui Soros asupra politicilor UE privind imigraţia, susţinând că aşa-numitul “Plan Soros” urmăreşte să aducă milioane de imigranţi în Europa.

“Reţeaua lui Soros are o sferă de influenţă extinsă în interiorul Parlamentului European şi a altor organisme UE”, a declarat premierul ungar în octombrie 2017, adăugând că “Obiectivul său este construirea unei Europe cu o populaţie mixtă şi condamnarea guvernului ungar pentru că are un punct de vedere contrar privind imigraţia”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor