China îşi foloseşte navele comerciale pentru a-şi masca deplasarea submarinelor

Un submarin chinez. (Captură Foto)
Andrei Popescu
09.02.2015

Navele comerciale chinezeşti ar putea fi folosite pentru a acoperi submarinele cu rachete balistice ale Armatei de Eliberare a Poporului pentru a trece, pe timp de pace, de “Primul Lanţ de Insule” care se întinde din Alaska până în Filipine, potrivit contraamiralului chinez Yin Zhuo, citat de publicaţia chineză de stat Cotidianul Poporului.

Vincent R. Stewart, director al Agenţiei SUA de Informaţii a Statului (DIA), a declarat că submarinele cu rachete balistice nucleare chineze vor începe misiuni de patrulare de rutină în largul mării în acest an. Stewart a făcut aceste afirmaţii în cadrul unei audieri organizate în 3 februarie de Comitetul pentru Servicii Armate din cadrul Camerei Reprezentanţilor a SUA.

Contraamiralul Yin a declarat că forţele marine chineze ar putea folosi două metode pentru a trece dincolo de "Primul Lanţ de Insule", despre care statul chinez consideră că a fost stabilit de SUA pentru a controla China.

Pe timp de pace, o flotă de nave comerciale chineze ar putea fi folosită pentru a masca deplasarea submarinelor chineze în largul mării, dincolo de lanţul de insule, potrivit contraamiralului. În ceea ce priveşte cea de-a doua metodă, Yin a sugerat că submarinele chineze ar putea trece dincolo de "Primul Lanţ de Insule" cu ajutorul unei acoperiri oferite de navele de luptă de suprafaţă ale marinei chineze. Totuşi, el a susţinut că a doua metodă ar putea fi folosită doar pe timp de război.

Afirmaţiile lui Stewart sugerează că abilitatea Chinei de a-şi trimite submarine în apele internaţionale este recunoscută de Statele Unite.

În aceste condiţii, este foarte probabil ca Statele Unite, Japonia şi India să schimbe informaţii privind deplasările submarinelor chineze între Marea Chinei de Est şi Oceanul Indian, conform expertului militar Cao Weidong. El a sugerat că submarinele chineze se vor scufunda mai mult în viitor pentru a evita detectarea lor de către aceste trei state.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor