Grecia dispune de un “Plan B” dacă nu se ajunge la un nou acord cu UE


Ministrul grec al apărării Panos Kammenos.
Ministrul grec al apărării Panos Kammenos. (Captură Foto)

Ministrul grec al apărării Panos Kammenos a declarat marţi că Grecia ar putea să caute ajutor în "altă parte" dacă nu reuşeşte să încheie cu zona euro un nou acord în privinţa imensei sale datorii, a raportat ziarul local Ekathimerini. Kammenos este membru al Grecilor Independenţi, un partid naţionalist anti-austeritate şi partener junior al coaliţiei noului guvern grec.

Partidul Syriza al premierului Alexis Tsipras a ajuns la putere în baza unei platforme eurosceptice care a respins măsurile de austeritate impuse asupra Greciei de creditorii internaţionali. Noul guvern doreşte ca o parte din datoria ţării să fie anulată, o cerere pe care Germania, în calitate de principal creditor, a respins-o în mod constant.

“Ceea ce dorim este un acord. Dar dacă nu există niciun acord ... şi dacă vedem că Germania rămâne rigidă şi doreşte să destabilizeze Europa, atunci avem obligaţia să folosim Planul B, adică să găsim fonduri dintr-o altă sursă”, a spus Kammenos pentru postul Mega Television. “Ar putea fi vorba de Statele Unite, Rusia, China sau de alte ţări.”

Legat de programul de salvare financiară al Greciei, Kammenos a declarat că partidul său şi Syriza sunt de acord în privinţa a 80% dintre chestiunile implicate de acesta. Premierul Tsipras a subliniat anterior că Grecia nu va părăsi zona euro dar că va negocia o nouă înţelegere.

“Nu preconizez o nouă anulare a [unei părţi a] datoriei”, a declarat cancelarul german Angela Merkel pentru ziarul german Hamburger Abendblatt. “Deja a avut loc o anulare voluntară a unei părţi din această datorie din partea creditorilor privaţi, iar băncile au redus deja miliarde din datoria Greciei”.

Syriza a cerut, de asemenea, despăgubiri pentru cel de-al Doilea Război Mondial şi ca Germania să returneze un împrumut făcut de Banca Greciei sub presiunea naziştilor. Adresându-se publicaţiei Berliner Morgenpost în legătură cu aceste cerinţe, Merkel a menţionat că nu se pune această problemă, a raportat Internaţional Business Times.

Săptămâna trecută, ministrul rus al finanţelor Anton Siluanoc a declarat că Moscova va fi dispusă să ia în considerare acordarea de împrumuturi către Grecia.

“Dacă este înaintată o astfel de petiţie guvernului rus, cu siguranţă o vom lua în considerare, dar vom ţine cont de toţi factorii relaţiilor bilaterale dintre Rusia şi Grecia – doar atât pot spune”, a declarat Siluanoc într-un interviu acordat vineri, 6 februarie, la CNBC.

Grecia s-a distanţat de declaraţiile Uniunii Europene, care a făcut apel la sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei datorită implicării sale în criza ucraineană. După publicarea declaraţiei, Tsipras şi-a manifestat dezaprobarea faţă de noile măsuri.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe